IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 януари

08:33 | 06.01.17 г.
Преглед на печата за 6 януари

Пътната агенция пести от химикали срещу леда

В. Сега

За да пести средства, пътната агенция ще използва само в краен случай скъпи химикали срещу заледяване. Това вероятно ще доведе до нови усложнения на пътната обстановка в страната след започналия снеговалеж. Всяка зима се залагат 50-60 млн. лв. за зимно почистване. И тази година са предвидени толкова, но ако се ползват скъпи химикали, сумата ще набъбне до 200 млн. лв., колкото е годишно бюджетът на агенцията, обясниха оттам. Затова, вместо да обработва асфалта с модерни химикали, АПИ ще ръси основно сол, каквато е традицията от десетилетия. Солта обаче не е ефективна при температури под -10 градуса, а има и друг недостатък - силният вятър я отнася.

Ръководството на агенцията влезе в обяснителен режим за химикалите, след като рано сутринта в четвъртък предупреди, че ефективността на средствата, които се използват за обработка на асфалта, при температури под -10 градуса намалява, а температурите, които се очакват през следващите няколко дни, са за минус 20 градуса през нощта. Но при покачването на температурите тези химикали ще сработят, опита се да внесе успокоение шефът на АПИ Дончо Атанасов, който е бивш депутат от БСП. Партията излезе с остра декларация срещу ГЕРБ и президента Плевнелиев заради непочистената магистрала "Тракия" на 30 декември.

Радев кани зам.-министри в служебното правителство

В. Стандарт

Приемственост се очертава да има между кабинета "Борисов 2" и наследика му - служебния кабинет на новоизбрания президент Румен Радев, коментираха от екипа на новия президент вчера пред "Стандарт". Допирната точка са някои зам.-министри, които сега работят в правителството в оставка. Те са експерти с доказани качества и стоят на бюрата си с години, като са сменили няколко правителства.

Именно заради това екипът на Радев е решил да ги покани да останат по местата си и работата да не се стопира, научи "Стандарт" от свои източници сред хората около новия държавен глава. Разговори с въпросните зам.-министри вече се водят, а като основен мотив за оставането им се посочва усвояването на европейските средства. Става дума за по-малко от петима зам.-министри, които са запознати и движат ключовите Оперативни програми. На първо място се разглеждат тези програми, които трябва да приключат до края на годината и чието забавяне означава загуби за бизнеса и хората. Експерти разкриха, че на дневен ред са ОП "Транспорт", ОП "Конкурентоспособност" и ОП "Развитие на селските райони", чиито финализиране е насрочено за лятото.

Над 1,5 млрд. лв. евросубсидии за фермерите

В. Труд

Близо 1,55 млрд. лева евросубсидии ще получат през 2017 г. българските фермери по схемата за директни плащания, съобщиха за „Труд“ от Министерството на земеделието. За земеделците са предвидени и над 300 млн. лв. държавни помощи и национални доплащания. Срокът за подаване на заявления по схеми за директни плащания е от 1 март до 15 май. Тази година ще има промяна на условията за допустимост и обхвата на досега прилагани схеми и въвеждане на нови такива. Измененията касаят въвеждане на изискване за доказване на минимална реализация на мляко или приплоди по схемите в сектор „Животновъдство“. Ще бъде въведен диференциран размер на подпомагането по редица схеми, обясниха още от земеделското министерство.

Колко пари са похарчили партиите за президентските избори

В. 24 часа

1 715 000 лв. е похарчило ГЕРБ за кандидат-президентската кампания на Цецка Цачева, сочат документите, подадени за отчет от партията в Сметната палата. Парите са от държавната субсидия на ГЕРБ, съобщи Би Ти Ви. От тях за медийни услуги са изхарчени 608 000 лв., за социологически изследвания - 99 000 лв., за плакати и флаери - 216 000 лв., и 545 000 лв. за масови прояви.

Инициативният комитет, издигнал Румен Радев, е дал за кампанията 879 000 лв. От тези пари като дарения са пристигнали 723 000 лв. и 40 000 лв - медиен пакет, който се дава от държавата на кандидатите.  За медийни услуги са похарчени 774 000 лв. Красимир Каракачанов, издигнат от обединените патриоти, е разполагал с 470 000 лв., като всяка от партиите - НФСБ, Атака и ВМРО, е дала по 150 000 лв. От общата сума за медийни услуги са отишли 338 000 лв.

Запечатват за месец магазини с данъчни нарушения

В. Монитор

Запечатват за месец всеки търговец в зимните курорти, който бъде хванат, че укрива данъци от държавата, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Очаква се до края на зимния сезон в Боровец, Банско, Пампорово, Велинград и други курортни селища да бъдат извършени минимум 15 000 проверки. „През тази година ни интересува много повече промяната на поведението на търговците, отколкото броят на проверките и наложените санкции. Контролните мерки спрямо търговски обекти в зимните курорти ще продължават без прекъсване до края на сезона в денонощен режим“, каза по повод началото на зимната кампания Васил Панов, директор на „Данъчно-осигурителен контрол“ в НАП.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още