IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 декември

07:40 | 22.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

"Дънди прешъс металс" откри още злато в Челопеч
в. Капитал Daily

"Дънди прешъс металс" е открила нова зона с високо съдържание на медно-златна минерализация в мината си в Челопеч. Това стана ясно от съобщение на канадския собственик Dundee Precious Metals (DPM). Откритието е направено в рамките на програмата на компанията за развитие на ресурсите. Като част от концесионните си договори всички добивни дружества правят проучвания, които често увеличават запасите им.

Инициативният комитет на "Шоуто на Слави" предложи едномандатните райони
в. Капитал Daily

След като точно преди месец, на 21 ноември, инициативният комитет за Референдум 2016 и омбудсманът Мая Манолова изготвиха проектозакон за избор на депутати с мажоритарна система в два тура, в сряда комитетът представи в парламента и предложение за начина на формиране на 240 едномандатни избирателни района. Делегацията, водена от сценариста Тошко Йорданов, предаде допълнението към законопроекта си в деловодството на парламента малко преди 11 ч. в сряда.

Бензинът стигна 2.10 лв. за литър в София
в. Сега

Българите продължават да купуват все по-скъпи горива. Цената на бензина в последните три месеца се е повишила с 3.54%, или 0.07 лв. за литър, показа справка на в. "Сега". За последните шест месеца бензинът е поскъпнал с 0.09 лв. на литър, или с 4.59%, сочат данните на fuelo.net.

Вчера средната цена на най-масовия бензин А 95 бе между 1.78 до 2.15 лева за литър, в зависимост от това в коя част на България се зарежда автомобилът. Запазва се и тенденцията цената да се вдига с отдалечаването от морето. Така, ако на част от бензиностанциите във Варна или Добрич А 95 може да се купи за 1.78-1.90 лв. за литър, то цената в София вече достигна до 2.10 лв.

МОН даде препоръки на още 4 университета
в. Сега

След проверката на общото събрание на МУ-София, което смени ръководството при съмнителни обстоятелства, МОН огласи резултатите от още няколко инспекции на висши училища. Целта на тези проверки беше да се установи как се спазват процедурите по заемане на научни степени и по избор на академични длъжности. Някои от тях са правени по конкретни сигнали, а други са рутинни - по спазване на законодателството. Общият извод е, че навсякъде са открити нарушения, но повечето могат да минат в графата "дребни".

Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" например е одитирано между 22 и 25 ноември т.г. във връзка със сигнал за нередности. В резултат на проверката, МОН препоръчва на вуза да спазва изискванията при служебните командировки и да изработи по-ефективна система за контрол при превалутирането им. Университетът следва да спазва изискванията на закона за обществените поръчки относно поддържането на профил на купувача.

Летището в Русе получи лиценз за летателна площадка за малки самолети

в. Монитор

Eдинственото общинско летище в страната – летище „Русе“, получи лиценз за летателна площадка за малки самолети. Удостоверението за експлоатационна годност на летателна площадка е издадено от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на 19 декември 2016 г. Това съобщиха от общината в крайдунавския град.

През изминалата седмица експерти от министерството са направили проверка и са установили, че инфраструктурата е възстановена, има положена маркировка и са почистени зоните за безопасност и сигурност. Назначени са трима служители, които да кореспондират с командирите на полетите.

НАП взема под пряк контрол 450 фирми от Бургаско с по над 100 000 лв. борч
в. 24 часа

450 фирми с дългове за по над 100 хил.лв. остават под пряко наблюдение на териториалния директор на НАП Бургас. Това стана ясно на заключителен годишен брифинг на Приходната агенция в морския град днес по обед. Според данъчни непрекъснатият мониторинг, на който е поставен бизнеса региона, е довел до положителни резултати - над 1000 разрешения за неотложни плащания с цел поетапно, разсрочено погасяване на задълженията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още