IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разнопосочни оценки за решението на Плевнелиев да не състави служебен кабинет

Решението е отговорно, смятат от ГЕРБ. Нарушена е Конституцията, посочват от БСП

14:19 | 21.12.16 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Политическите партии се разделиха в оценките си за решението на президента Росен Плевнелиев да не състави служебно правителство.

От БСП обвиниха Росен Плевнелиев в задълбочаване на кризата заедно с правителството на Бойко Борисов, предава БТА.

"И сега той се опитва да създаде неуправляема ситуация за Румен Радев, преди встъпването му в длъжност", беше първият коментар в парламента на Валери Жаблянов от левицата след изявлението на държавния глава.

Според Жаблянов сегашният държавен глава без основание в Конституцията е създал хаос, "водейки безпринципни политически преговори и договорки, опитвайки се да състави правителство, въпреки парламента и въпреки резултатите от изборите".

Жаблянов подчерта, че Плевнелиев е можел да назначи служебен кабинет много по-рано, но вместо това е протакал конституционните възможности за съставяне на правителство в рамките на това НС. Той забави умишлено, проточи сроковете и сега постави и НС, и правителството на Борисов, както и новоизбрания президент пред изключително сложна ситуация“, добави Валери Жаблянов.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева беше на противоположна позиция и определи решението на Плевнелиев като "изключително отговорно". Президентът Плевнелиев дори е направил предложение на приемника си да получи от него кабинета и да назначи неговия кабинет и, въпреки всичко Радев дезертира от отговорността, която трябва да поеме като бъдещ президент, не се съгласи опонентът му от ГЕРБ Цвета Караянчева. Според нея съставянето на две служебни правителства ще бъде изключително смешно и неразумно.

Президентът Росен Плевнелиев след един мандат на гафове на финала грубо наруши Конституцията на Република България, коментира на брифинг в парламента председателят на АБВ Георги Първанов. Президентът е задължен в случай на несъставяне на кабинет да свика служебно правителство, посочи той и отбеляза, че това изрично е записано в Конституцията.

Това не е "концерт по желание", служебно правителство трябваше да има, заяви Първанов. Според него единственото, което спасява Плевнелиев от импийчмънт, е липсата на време, но държавният глава трябвало да понесе сериозна морална и политическа, държавническа отговорност.  Никой не може да се крие зад факти от актуалната международна и вътрешна ситуация, смята Георги Първанов. По думите му своеволията на отбора ГЕРБ в тази ситуация са станали прекалено много.

Съпредседателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов поздрави Росен Плевнелиев за решението му да остави съставянето на служебно правителство на новоизбрания президент Румен Радев.

Кому беше нужно правителство за 20 или 30 дена, това беше подигравка с държавността, коментира Симеонов пред журналисти в парламента. Поздравявам президента Плевнелиев за това, че за същия период, през който министър-председателят няма нито един верен ход, той просто нямаше грешни решения, заяви съпредседателят на ПГ на патриотите. Според него всякакви упреци може да има към настоящия държавен глава, но поведението му е съвсем нормално и естествено и Патриотичният фронт го одобрява. Поведението на Румен Радев е поведение на некомпетентен и страхлив човек, коментира още Валери Симеонов. 

ДПС приветства президента Росен Плевнелиев за решението му да не прави служебно правителство. Считаме, че това е правилният подход, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него е ненужно и несериозно да има две служебни правителства. На въпрос дали смята, че Румен Радев абдикира от задълженията си, като се дистанцира, Карадайъ каза, че няма такава оценка. Точно обратното, докато ген. Радев не е встъпил в длъжност, няма как да прави каквито и да са действия, допълни той.  

Вижте повече във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още