IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето гръцки фирми в България са фантоми

Не само гръцкият бизнес се възползва от възможностите, които дава България, показва проучване

13:41 | 19.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Три четвърти от гръцките фирми в България са фантоми, съобщава „Катимерини“, позовавайки се на проучване на университета в Бристол. Данните показват, че от 14 хил. гръцки фирми у нас само 3 хил. извършват дейност. Останалите са фиктивно регистрирани в България с цел избягване на данъци.

„Бягството“ на гръцкия бизнес към България започва още от 2008 година, когато се усетиха първите признаци на кризата в Гърция. Пикът е след 2010 година, тоест след като южната ни съседка влезе в „спиралата на спасителните програми“.

През 2006 година гръцките фирми, регистрирани в България, са едва хиляда.

Гръцките бизнесмени избягват негативните ефекти от рецесията, проблемите с ликвидността и капиталовия контрол чрез регистриране на фирма извън страната. Честа дестинация е България.

67% от компаниите обясняват, че с регистрацията си в България на първо място търсят начини за оцеляване, а след това – подобряване на работата.

Правителството в Атина пък вече анонсира, че ще затегне контрола върху дейността на фирмите, регистрирани в чужбина.

Не само бизнесът намира по-добри условия в България. Много гърци успяват да избегнат и банковите ограничения, откривайки сметка в българска банка и използвайки картите си в гръцките банкомати, допълва още изданието.

Регистриран в България автомобил пък може да се движи по гръцките пътища, без да плаща пътните данъци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още