IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Т. Дончев: За правителство на реформаторите ще е нужна подкрепа и от патриотите

Мажоритарната система ще доведе до силно дефрагментиран парламент, смята вицепремиерът

10:27 | 19.12.16 г.
<p>
	Томислав Дончев. Снимка: <em>ГЕРБ</em></p>

Томислав Дончев. Снимка: ГЕРБ

За съставяне на правителство на Реформаторския блок ще е нужна подкрепата и на други парламентарни сили, не само на ГЕРБ, а и на Патриотичния фронт. Това коментира в ефира на „Нова телевизия“ вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

Според него единственото основание за сформиране на нов кабинет е „да си дадем повече парламентарно време, за да бъдат променени изборните правила“.

ГЕРБ може да подкрепи правителство на Реформаторския блок, ако е с приемлив състав, обясни още Томислав Дончев. Той обаче отказа да коментира конкретни имена, преди да приключат разговорите, насрочени за по-късно днес. 

Вицепримерът не очаква да бъде сформиран нов кабинет с мандат на Реформаторския блок и "титулярните министри на ГЕРБ. "Ние не сме трансферни футболисти, които от един кабинет в друг ни пращат да вършим някаква работа", каза той. 

По отношение на смяната на избирателната система от ГЕРБ ще се придържат стриктно към предложеното от инициативния комитет на референдума. „Харесва ни или не ни харесва, така се е произнесъл народът“, допълни той.

Вицепремиерът отхвърли коментарите, че ГЕРБ ще подкрепи „на инат“ промени в Изборния кодекс, които ще вдъхнат безалтернативност. „Задачата ни е съвсем друга, ние умеем да четем сигналите, които идват от обществото“, категоричен е той.

Според него трябва да бъдат преформулирани политиките, за да бъдат максимално близо до обществото. Все още не е ясно до какво може да доведе предлаганата мажоритарна система. Дончев е скептичен, че промените ще доведат до по-добра представителност на обществото, като според него резултатът ще е „силно дефрагментиран парламент“ и съставянето на правителство ще бъде много трудно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още