IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 декември

07:48 | 19.12.16 г.
Преглед на печата за 19 декември

Местните данъци в Ловеч и Сливен вече са по-високи от тези в София

В. Сега

Постоянно увеличаващите се местни данъци доведоха до парадокс - в редица бедни общини фирмите плащат по-високи налози от тези в столицата. Така например Ловеч и Сливен бият по скъпотия София, а за сравнение на икономическо развитие или доходи не може да става и дума. За периода от 2012 до 2016 г. две от всеки три промени в местните данъци и такси е в посока увеличение, а през 2016 г. най-чувствително поскъпва данъкът върху недвижимите имоти. Ако за двете години - 2014 и 2015 - има 58 случая на увеличаване на ключови местни данъци и такси, само през тази година те са 81.

Това са изводите от изследването на Института за пазарна икономика "Регионални профили: показатели за развитие" за 2016 г. В него се разглеждат три местни данъка, които влияят на бизнес средата - върху нежилищните имоти на фирмите, патентният данък за търговците на дребно, данъкът при прехвърляне на имуществото и върху колите, както и такса смет за фирмите.

България изтърва още един важен ресор за еврокомисар

В. Сега

Зам.-председателят на ЕК, отговарящ за цифровия единен пазар, естонецът Андрус Ансип, ще стане и еврокомисар за цифровата икономика и цифровото общество, чийто титуляр Гюнтер Йотингер бе посочен за комисар по бюджета на мястото на подалата оставка Кристалина Георгиева, писа "Политико".

България губи шанс и за двата важни ресора и ще се надява председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер да отдели за нея периферен сектор от ресора на друг еврокомисар. Така стана при назначаването на Меглена Кунева през 2007 г., когато Еврокомисията вече функционираше с разпределени ресори. Подобна ситуация възникна и при първия мандат на Кристалина Георгиева, която бе назначена със закъснение заради провала на Румяна Желева на препитването в Европарламента.

Цяла българска болница заминава за Германия

В. Стандарт

Пловдивската болница „Медлайн" разширява своята дейност и открива филиал в Замъка Von Goldenburg. Той се намира в Германия, на 25 км от Магдебург и на 60 км от най-новото и най-голямо немско летище Берлин-Брандендург, което се довършва в момента. Това е първата българска болница, която наши инвеститори разкриват там. Проектът стартира дейността си с отделения по пластична, бариатрична и хирургия при наднормено тегло, а също – по гастроентерология, ендокринология, коремна хирургия, кардиология, както и отделение за интензивно лечение. В здравното заведение ще работят специалисти от верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал", заяви здравният мениджър д-р Невен Енчев.

Нинова: БСП не реди служебен кабинет на Румен Радев

В. Стандарт

БСП не предлага и не реди служебен кабинет на новоизбрания президент ген. Румен Радев. Това каза пред bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като вчера той заяви, че е готов с вариант за служебно правителство. Виждаме се с Радев, говорим, но не сме обсъждали служебен кабинет, категорична беше Нинова. Не би трябвало да има кабинет в рамките на този парламент, каза още лидерът на социалистите.

Земя на лизинг е хит сред фермерите

В. Труд

Фермери все по-често окрупняват бизнеса си чрез покупка на земя на лизинг, показват данните на финансиращото дружество „Агрион Финанс”. Заради ниските изкупни цени на продукцията тази година много от компаниите в агросектора нямат възможност да извадят пари накуп. Затова се обръщат към лизинговото дружество, което купува желания парцел и след това сключва договор с лизингополучателя, който започва да го изплаща на вноски.

Щом изтече договорът, земята става собственост на фермера, който през цялото време има право да я стопанисва, отдава под наем и аренда, да получава евросубсидии за нея. Спокойствието, че парцелът ще стане собственост на фермера, му позволява дългосрочно планиране и по-голяма смелост при инвестиции, обясняват експертите. Интересът на земеделците към лизинга ще продължи да се засилва и през 2017 г., категорични са от „Агрион Финанс”.

Разбрали се: 10 опорни точки за кабинет на РБ

В. 24 часа

На третия ден от преговорите за съставяне на правителство екипите на ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт са постигнали вчера напредък, споделиха участници от всички партии. Кабинет с мандата на РБ ще има, за да работи по 10 приоритетни области. С такова впечатление се разделили пратениците на централите. Преговорните екипи са водени от лидерите на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов, на РБ Найден Зеленогорски и на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Сред точките са нов Изборен кодекс, подготовка на председателството на ЕС, подход към мигрантския проблем, антикорупционният закон “Кунева”, който миналата седмица не успя да мине на второ четене в парламентарната правна комисия.

Продават по един кораб годишно заради дългове

В. Монитор

По един речен кораб средно на година се продава заради невърнати дългове. Според статистиката на Камарата на ЧСИ-тата обаче закъсалите с просрочени борчове собственици на речни кораби са повече, но като се стигне до изпълнително дело, голяма част от тях вземат кредити и плащат дълга, за да не загубят плавателния съд, обясни пред „Монитор“ частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов.

В същото време от Камарата на частните съдебни изпълнители съобщиха, че нивата на публичните продажби в страната се запазват през отиващата си година. През първите 6 месеца на 2016 г. има 4650 продажби на имоти, докато през същия период на м.г. броят им е бил 4850. Едни от най-големите продажби през 2016 г. са на най-големия хипермаркет „Карфур” в България – в The Mall на бул. „Цариградско шосе” в София. Той бе продаден за 32 млн. лв. Авиоремонтният завод „Авионамс” в Пловдив бе продаден за 28,9 млн. лв.
Продължава тенденцията все повече общини да се обръщат към ЧСИ за събиране на местните данъци и такси.

Френски завод за самолетни части ще има до Пловдив

В. Капитал Daily

Втора западна компания планира да произвежда части за самолети в България. Френската Latecoere е избрала Пловдив за новото си предприятие. Пролетта и американската Woodward обяви старт на производство на авиокомпоненти. Така след бума на предприятия за авточасти страната вече привлича и доставчиците на Airbus, Boeing и т.н.

Новината, че базираната в Тулуза компания Latecoere, която е подизпълнител на производителя на самолети Airbus, иска да строи завод за самолетни части в Пловдив, дойде след среща на френския посланик Ерик Льобедел с кмета на града Иван Тотев. Според съобщението на сайта на общината преговорите се водят от около година, а новата фабрика може да заработи в края на 2017 г. От областната управа и кметството не потвърдиха точното име на компанията инвеститор, както и какъв ще е размерът на инвестицията, като коментираха само, че в производството ще бъдат ангажирани на първо време 200 служители и още 400 на по-късен етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още