IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 декември

09:17 | 17.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След визита в Брюкел Борисов заряза изборите заради нова тройна коалиция

в. Сега

Шансовете за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент неочаквано се повишиха след визитата на премиера Бойко Борисов в Брюксел в четвъртък. След среща с германския канцлер Ангела Меркел Борисов се отметна от позицията си за бързи предсрочни избори и заяви, че си струва да се сформира нов кабинет, за да се въведе мажоритарна избирателна система. Новият курс веднага намери подкрепа в ГЕРБ, които вчера спешно се срещнаха с РБ и ПФ. Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов покачи възможностите за сформиране на кабинет на над 20%.

"Единственото, за което си заслужава да се изчака, е, за да се смени избирателният закон. В противен случай изборите няма да са легитимни. Затова на тези разговори (с РБ и ПФ) аз ще настоявам приемането на тази система - 100% мажоритарно. Щяло да ги няма системните партии - като народът иска, няма да ги има", отсече Бойко Борисов. Той подчерта, че парламентът разполага с достатъчно време, за да направи нужните промени в Изборния кодекс. "Много ясно искам да ме чуете - има достатъчно време този парламент да промени избирателния закон съгласно референдума. Ако не им стига времето, да се удължи с още 1 месец, дали ще оставим тези министри, дали ще намерим други, ще се намери вариант", заключи Борисов.

Австрия иска обрат в бежанската политика на ЕС

в. Сега

Австрийският министър на външните работи Себастиан Курц се обяви за обрат в бежанската политика на ЕС и настоя мигрантите да бъдат настанявани в центрове извън европейска територия, но управлявани и финансирани от Брюксел, писа германският в. "Ди Велт". "Трябва да спрем хората, опитващи се незаконно да дойдат при нас на границата, и да не се грижим за тях, като ги връщаме обратно в родните им страни", подчерта дипломат №1 на Виена. Ако това не е възможно, те трябва да бъдат настанявани в приемни центрове извън Европа, които все пак са управлявани и финансирани от Брюксел. С цел да се регулира броя на новопристигналите хора, Курц предлага програма за временно презаселване, която предвижда в европейските държави временно да бъдат допускани "най-слабите от слабите". По този начин ще се направи разграничение между хора, които спешно се нуждаят от помощ, и тези, чиято цел е само по-добър живот. Идеята на Австрия наподобява политиката на Австралия към бежанците, които са изпращани в специални центрове на остров Науру. Външният министър Курц е на мнение, че ЕС не трябва да е зависим от Турция за справянето с бежанската криза, и настоява Брюксел да замрази преговорите с Турция за членството й в общността.

Съдебната реформа е заложник на политически интереси

в. Труд

“Съдебната реформа е заложник на корпоративно-политически интереси, които се стремят да парцелират съдебната власт.” Това се казва в доклад, наречен “По някои актуални въпроси на съдебната власт”, който бе представен вчера пред журналисти и магистрати от проф. Емилия Друмева, Борислав Цеков и Здравка Кръстева. Той е изготвен от самите тях и от други учени юристи, обединени в новосъздадения форум “Право и справедлибост”.

 

“Опитите да се прехвърля топката за незадоволителното качество на правосъдието от съда на прокуратурата и обратно забавят провеждането на съдебна реформа”, подчерта проф. Емилия Друмева. Докладчиците акцентираха на няколко “приоритета на съдебната реформа”.  На първо място – прокуратурата да е централизирана и в нея по-ясно да се отграничават административните дейности от същинските магистратски функции.

Изплащат по-бързо депозити на фалирали банки

в. Стандарт

По-бързо ще изплащат гарантираните депозити на фалирали банки. Вече няма да е необходимо да се чака решение на съда за обявяване във фалит. По предложение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Управителният съвет на БНБ прие нова Наредба за условията и реда за изплащане на гарантираните влогове. Наредбата отразява промените, заложени във влезлия в сила на 14 август 2015 г. Закон за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ), с който в българското законодателство бяха въведени изискванията на Директива 2014/49/ЕС на Европейския парламент относно схемите за гарантиране на депозити.

В съответствие с директивата и ЗГВБ изплащането на суми по гарантираните влогове от страна на ФГВБ следва да започне не по-късно от 7 работни дни от датата на настъпването на основание за изплащането им. В допълнение към досега съществуващото основание за стартиране на изплащането, а именно решение на БНБ за отнемане на лиценз за банкова дейност, наредбата въвежда и предвидените в ЗГВБ нови две основания - решение на БНБ за установяване, че влогове в банка са неналични, т.е. банката няма възможност да ги изплати, или акт на съдебен орган, с който по причини, пряко свързани с финансовото състояние на банката, се препятства предявяването на вземанията на вложителите срещу банката.

Само 5% от фирмите са песимисти за 2017 година

в. Сега

Изненадващ оптимизъм демонстрират българските фирми на фона на политическата нестабилност в края на годината. Само 5% от тях прогнозират влошаване на бизнес климата през 2017 г. Каквато и да бъде политическата конфигурация, не се очаква влошаване на прогнозите. Надявам се това да насърчи инвестициите, съобщи вчера председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Той представи годишното проучване на Европалати за очакванията на бизнеса за 2017 г., в което България е представена за 18-и път.

Страната ни се намира на 6-о място сред представените в проучването 25 европейски страни по отношение на оптимистични очаквания за бизнес климата през 2017 г. С най-добри очаквания са фирмите в Ирландия, Португалия и Сърбия, а най-черногледи са колегите им в Гърция, Унгария и Латвия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още