IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 декември

07:43 | 16.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е в челото на ЕС по брой лекари
в. Сега

България е на седмо място в Европейския съюз по брой лекари на глава от населението, показват данни от анализ на Евростат за медицинския персонал в Евросъюза през 2014 г. У нас се падат средно по 400 лекари на 100 000 души.

На първо място в ЕС по този показател е Гърция с 632 лекари на сто хиляди души. Следва Австрия с 500 лекари на 100 000 души. Преди България са и Португалия, Швеция и Германия. Полша е страната с най-нисък дял на лекари на глава от населението в ЕС - 230 на сто хиляди души.

Свищов и Кърджали увеличиха драстично такса смет и данък сгради
в. Сега

Жителите на Свищов излязоха на протест срещу решението на общината да увеличи размера на такса смет с 27% догодина. Според организаторите на протеста местната управа налага поскъпването, без да го е обсъдила с гражданите и без да посочи мотиви защо го прави. Предложението е на кмета Генчо Генчев.

Причината да бъде поискано увеличение на такса смет на територията на община Свищов е невъзможността й да плаща сметките си за регионалното депо, обясни Генчев пред БНР. Според него през 2012 г. предшественикът му е сключил договор с оператора на депото, в който е записано, че за сепариране на 1 тон отпадъци общината трябва да му заплаща 61 лв. без ДДС.

Учителите ще получават с 8% по-високи заплати
в. Сега

Минималните учителски заплати ще бъдат увеличени с 10% от 1 януари 2017 г., като стартовата заплата за учител се вдига от 600 на 660 лв. За педагозите обаче, които са над този минимум, какъвто е масовият случай, скокът ще е с 8%. Това са част от договореностите между синдикатите и образователното министерство, записани в анекс към колективния трудов договор. За да станат факт, те трябва да бъдат подписани от министъра в оставка Меглена Кунева. Очаква се това да стане до края на седмицата.

Увеличението на учителските заплати бе обещано първо от Кунева по време на мегасъбор в "Арена Армеец". Премиерът Борисов пресече самоинициативата й, но в навечерието на изборите обеща същото. През ноември кабинетът отпусна 100 млн. лв. за целта. Разходването им следва да е "само за увеличение на индивидуалните работни заплати на заетите в системата на предучилищното и училищно образование и разходите за персонала", е записано в анекса, части от който са публикувани от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Златна треска за бяла мида по морето
в. Монитор

Истинска златна треска е завладяла рибарите по морето, споделиха за „Монитор“ местни жители от югоизточните райони на страната. Този път обаче не става дума за гонитба на паламуди и чернокоп, а за улов на бяла мида. Заради нея пясъчните плажове са подложени на невиждана оран. Този лов, доскоро считан за екзотично занимание, детронира риболова и тотално го замени като традиционен поминък на морските хора. След края на туристическия сезон манията по дребните мекотели, известни у нас най-вече с белите си черупки, богати на седеф, се превърна буквално в истерия.

1000 работни места се откриват в Шумен
в. Труд

През 2017 година инвеститори от страната и чужбина ще открият 1000 нови работни места в Шумен. Градът има един от най-добрите Индустриални паркове в страната и тази година е била най-успешната откъм финансови приходи, оповести изпълнителният му директор Николай Тончев. Четири фирми са закупили парцели и заводите на две от тях вече се градят. „Ние шуменци можем само да се радваме, че предлагаме най-добрите условия в Индустриалния си парк и това е констатация на бизнесмените, които идват и искат да инвестират тук“, каза кметът Любомир Христов, който е участвал в преговорите.

Две от фирмите, които стъпват в парка, са инвеститори от клас А. Турската компания „Enpai“ е закупила 25 дка и усилено строи върху терена си. В завода ще се произвеждат изолационни материали за трансформатори. През юни догодина производството трябва да стартира. Те са резервирали и допълнителен терен, каза Тончев.

Всеки без гражданска отговорност в затвора
в. 24 часа

До една година затвор и глоба от 500 до 1000 лева ще плащат нарушителите на пътя, които не са си платили глобите в срок. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, обнародвани в края на ноември. Същото наказание чака и шофьори, които нямат сключена застраховка “Гражданска отговорност”. Причината е, че от 1 януари КАТ прекратява служебно регистрацията на коли без полицата. Според запознати в момента 150 000 коли са с прекратена регистрация по тази причина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още