IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 декември

07:40 | 15.12.16 г.
Преглед на печата за 15 декември

Търси се: Кой да разпределя 40 млн. евро рискови дялови инвестиции
в. Капитал Daily

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) започна избора на фонд мениджъри за първия от новите финансови инструменти – един или два нови фонда за рискови инвестиции с малка част за стартъпи. Обявата, с която се набират кандидатурите, беше публикувана във вторник, а срокът за подаване на заявките е до 13 март 2017 г.

Новият фонд (или два) ще инвестира в малки и средни компании в ранен етап на развитие, които ще получават финансиране между 1 и 5 млн. евро срещу дялово участие. Част от капитала на фонда ще бъде заделена за акселерация на нови дружества, като те ще могат да получат инвестиция до 200 хил. евро, която по-късно може да бъде увеличена с последващо финансиране. Общо ЕИФ ще осигури 40 млн. евро, а кандидатите ще трябва да намерят и частен капитал - поне 30%.

Печалбата на "Аурубис" очаквано намаля
в. Капитал Daily

Печалбата на металургичното предприятие "Аурубис България" за 12-те месеца до края на септември е намаляла с 32%. Това показва отчетът на германската компания майка Aurubis за финансовата 2015-2016 г. Спадът беше очакван още преди година както заради по-неблагоприятните пазарни прогнози, така и заради планираното затваряне на завода в Пирдоп за ремонт за близо два месеца през пролетта. Всичко това се е отразило и на германската група, която отчита по-ниски, но според очакванията приходи и печалба след рекордните резултати за миналата година.

В Пирдоп

Към края на септември "Аурубис България" отчита 61.166 млн. евро (119.6 млн. лв.) годишна печалба по международните счетоводни стандарти. Понижението е с близо една трета от предходната финансова година, но резултатът е сравним с този за 2013-2014 г., когато нетната печалба беше 61.253 млн. евро.

Армията получи изключителни права при съмнение за тероризъм
в. Сега

Военните ще имат правото да задържат хора, да обискират, да правят проверки за самоличност, да ровят в личните вещи и да претърсват автомобили. Ще могат да влизат в домовете без съгласието на собственика и дори в негово отсъствие. А като крайна мярка, ще имат право да използват физическа сила, помощни средства и оръжие. Тези правомощия ще действат при предотвратяване или преодоляване на последствията от терористичен акт. Това е записано в поправките в Закона за противодействие на тероризма, които депутатите вчера приеха на второ четене.

На проверки на самоличността ще бъдат подлагани не само заподозрените в тероризъм, но и всички, които преминават през организирани от военните контролни пунктове или доближават охранявани от тях стратегически важни обекти, или елементи от критично важна инфраструктура. За проверките ще се разчита не само на лични документи, но и на "сведения на граждани с установена самоличност, които познават лицето, или по друг начин, годен за събиране на достоверни данни".

Правителството се оплете в собствените си интриги за ООН
в. Сега

Лют задочен спор между лидерката на БСП Корнелия Нинова и външния министър Даниел Митов изкара наяве вчера нови аспекти на злепоставянето на България в ООН. За да прокара злополучната кандидатура на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, държавата се е отказала от собствената си кандидатура, заявена още на 18 декември 2003 г., за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) през 2018-2019 г. Сделката е била с Полша, която срещу подкрепа за Кристалина Георгиева е получила обещание от България да остане единствен кандидат от Източна Европа за мястото в СС на ООН.

Даниел Митов опита да замете следите си, като обяви, че държавната кандидатура за СС на ООН е била изтъргувана срещу подкрепа на Варшава за Ирина Бокова, но документи, с които разполага в. "Сега", го уличават, че преиначава фактите. На 13 септември Борисов обяви в груб тон пред Министерския съвет, че дава последен шанс на Ирина Бокова до 26 септември да се класира първа или втора в предварителните гласувания за генерален секретар. Два дни по-късно излиза "Оперативно решение на Министерския съвет България да оттегли своята кандидатура за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 г. в замяна на заявена готовност от страна на Полша за осигуряване на подкрепа на българската кандидатура за генерален секретар на ООН", без да се назовава името на официалния български кандидат за генерален секретар на ООН.

Харчим по-малко ток въпреки студа
в. Монитор

Консумацията на ток в страната в началото на тази седмица е по-ниска, отколкото през миналата. въпреки мразовитите сутрешни часове и леденият вятър. Това сочат оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Вчера в 7 часа сутринта товарът на енергийната ни система е бил 4512 мегавата срещу 5217 мегавата седмица по-рано, или с 13,5% по-малко. Двуцифрената разлика в потреблението на ток се запазва и час по-късно. В 08.00 товарът на системата по-нисък с 11,6%.

Новата година ще дойде със старите цени на водата
в. Труд

Планираните за този месец промени в цените на водата се отлагат за януари. Причината е, че повечето дружества не са представили в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) необходимите документи, каза нейният председател Иван Иванов.

„Софийска вода“ разбуни духовете през октомври, като поиска драстично поскъпване в столицата с 32% от 2017 г. Представеният петгодишен бизнесплан предвиждаше общо повишение на цената на питейната вода със 73% до края на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още