IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата

08:20 | 10.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България изостава драматично с усвояването на парите от ЕС
в. Сега

България изостава сериозно с усвояването на европейските фондове. Към началото на декември страната ни е получила едва 6.61% от общото финансиране от над 17.7 млрд. лв. по всички програми до 2020 г. Това е проблем, защото 2016 г. е трета от старта на новия период 2014 - 2020 г., макар че част от програмите бяха одобрени в края на м.г. Добрата новина е, че договорените средства по тях са над 30%, като по отделните направления спазарените пари дори е около 40.

Докато някои от програмите откровено изостават, то други приключват 11-ия месец от годината на кръгла нула. Това са Програмата за морско дело и рибарство, Фонд "Убежище, миграция и интеграция" и Фонд "Вътрешна сигурност". Първата от тях не се радваше на особен интерес и през предишния програмен период, а усвояването бе съпроводено със скандали. Не е ясно обаче защо другите две програми все още са в режим на "изчакване" предвид проблема с бежанците.

Обвинител №1 предприе щурм в "защита на народната воля"
в. Сега

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви резултатите от националния референдум за задължителни. Това се случи в безпрецедентно политическо изявление под формата на писмо до инициатора на допитването Слави Трифонов. Никога досега, или поне в последните десетина години, главен прокурор не си е позволявал да се намесва в политически спорове, заемайки страна, което е далеч извън правомощията и компетенциите му. Не е имало и случай директно да се притиска парламента, както Цацаров направи със заръката депутатите да приемат резултатите от допитването, и то бързо.

Три пъти в своеобразния си щурм в "защита на народната воля" той казва, че референдумът е задължителен, независимо от недостигащите гласове. "Оказва се, че този брой е недостатъчен (на гласувалите - б. а.), за да са изпълнени изискванията на закона. Личното ми мнение е, че това не може да е оправданието, с което резултатите могат да бъдат подминати или забравени", казва Цацаров. "Броят на участвалите в гласуването (близо 3.5 млн.) и броят на отговорилите с "да" (близо 2.5 млн.) сам по себе си прави резултатите от референдума задължителни за парламентарно представените партии и изисква съответни действия за осъществяването им", декларира той.

Обмислят забрана за излагане на тютюневи изделия по витрини и стелажи
в. Стандарт

Депутатите обмислят да забранят излагането на тютюневи изделия по витрини и стелажи, а предлагането им да става скрито. Целта е да се ограничат продажбите, а оттам и пушенето, съобщава Нова телевизия. Когато кутиите са пред очите ти, бързо се озовават в ръцете ти, смятат противниците на пушенето. Така шарените витрини примамвали дори и тези, които не са дошли в магазина специално за цигари. А отказът от цигарата ставал по-труден. Затова депутати искат цигарите в магазините да бъдат скрити. По този начин вместо кутия с цигари търговецът ще ни подава списък с марките и цените, от който ще избираме.

Родните влакове най-лоши в ЕС
в. Монитор

България е номер 1 в ЕС по лошо качество на жп транспорта. Това показва изследване на Еврокомисията, представено в Брюксел. Според него жителите на Литва, Люксембург и Австрия са най-доволни от влаковете, а освен България сред много недоволните страни са още Хърватия и Румъния. Ситуацията обаче трябва да се промени с приемането на нови жп правила, които ще влязат в сила до 2020 г.

Железопътните оператори от всички страни в Европейския съюз ще могат да работят в България след 2020 г. Това предвижда така нареченият четвърти законодателен пакет на ЕС, който беше приет на първо четене в Комитета по транспорт и туризъм в Европейския парламент.

Свършиха парите за здраве, няма и за спешност
в. Труд

Здравната каса свърши парите, като бюджетът й е надхвърлен във всички пера. Това става ясно от стенограма на НЗОК от заседание на надзорния съвет на институцията. Средства не достигат дори за спешност. Недостигът в извънболничната помощ – ПИМП, СИМП и МДД, е 12  462  000 лв. Този за лекарства е общо 49  821  239 лв., от които за лекарства за домашно лечение са 31  677 348 лв., а за онкомедикаменти – 18  143 891 лв. Неплатената „надлимитна“ дейност на лечебните заведения пък изобщо не е отчетена като дължима от касата сума.

България пита Португалия, Италия, Швеция и САЩ за нов боен самолет
в. Труд

България е отправила запитване до 4 държави за нов боен самолет, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Това са Португалия, Италия, Швеция и САЩ. Заради съдържание на класифицирана информация обаче предложението няма да бъде публикувано.

Рекламация от почивка до 14 дни след връщането
в. 24 часа

Нова рубрика “Потребителски наръчник за Коледа и Нова година” стартираха “24 часа” и Комисията за защита на потребителите. В нея експертите отговарят на въпроси как по-добре да защитим правата си и дават съвети за “противодействие” на нелоялни търговски практики.

През миналата седмица започнахме с темата за онлайн пазаруването, което се развива с бурни темпове у нас. Тази продължаваме със съвети за зимната почивка по празниците, а и не само тогава. Новият ски сезон се открива през следващите дни във всичките ни планински курорти. В някои от тях снежната покривка дори позволява вече да се практикуват зимни спортове. Курортите са пълни и със студенти, които празнуват празника си - 8 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още