IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 9 декември

08:01 | 09.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Брюксел разреши страни от ЕС да връщат бежанци в Гърция

В. Сега

Страните - членки на ЕС, ще могат да връщат бежанци в Гърция от 15 март 2017 г., обяви вчера ЕК. Това важи за търсещите убежище, които са влезли в Европа през Гърция след тази дата, и не се отнася за чужденци, прекосили границите й преди това. Брюксел препоръчва да се върне отново действието на Дъблинския регламент, чието прилагане беше прекратено през 2011 г., след като Съдът на ЕС и Европейският съд за правата на човека постановиха, че условията за живот в гръцките бежански лагери са крайно тежки и неприемливи.

Според Дъблинския регламент първата страна от ЕС, в която бежанец или мигрант е влязъл, трябва да го регистрира, подслони и разгледа молбата му за убежище. Държавите от Шенгенската зона, които върнаха граничния контрол - като Австрия, Германия и Дания, заради огромния наплив от бежанци, са склонни да отворят отново границите си след връщането в сила на Дъблинския регламент, писа електронното издание "Политико".

Ревизията на ЕК в прокуратурата ще стане ясна преди Коледа

В. Сега

Резултатите от проверката на прокуратурата ще бъдат обявени дни преди голямата ваканция покрай коледните празници, стана ясно в четвъртък. Анализът се прави от новата служба за подкрепа на структурните реформи към ЕК и бе договорен след силна съпротива от главния прокурор Сотир Цацаров. Международен анализ на държавното обвинение предлагаше първо бившият правосъден министър Христо Иванов, но идеята му бе отхвърлена. След това за подобно нещо се съгласи премиерът Бойко Борисов, а след него и Цацаров.

Резултатите от анализа обаче на практика няма да получат широк обществен отзвук, тъй като едва ли проблемите на държавното обвинение ще са тема номер 1 по Коледа и Нова година. Източници на "Сега" обясниха, че срокът за представянето му бил фиксиран от службата, която извършва анализа. Той ще бъде обявен между 15 и 20 декември. Само част от него ще бъде публична. Големият доклад ще остане тайна, а публично ще бъдат представени препоръките и най-важните обобщения.

Фандъкова се разделя с трети заместник тази година

В. Сега

За осем месеца тази година на кмета Йорданка Фандъкова й се налага да се раздели с трети заместник. След като заради корупционни схеми при поръчка на нови спирки на градския транспорт си отиде зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, а колегата му по правните въпроси Юлия Ненкова напусна, за да стане председател на КЗК, "вечният" зам.-кмет по екология Мария Бояджийска също подаде оставка. Бояджийска е на поста от 2006 г., когато кмет бе Бойко Борисов. Под нейното ръководство София за малко да изпусне парите за завода за боклук, защото ЕК не беше доволна от избраната технология.

Оставката е подадена в деня, в който кметът съобщи, че очаква от Бояджийска доклад за смъртния случай в завода за боклук отпреди няколко дни. И друг облак надвисна над ресора - Фандъкова заяви, че прокуратурата ще проверява шефката на общинското дружество "Чистота Искър" Джоанна Димитрова, защото е давала на други фирми да изпълняват поръчки, които общината й е възлагала по право.

Павлова очаква тол системата да заработи през 2018 г. въпреки забавянето

В. Капитал Daily

Държавата все още планира тол системата за таксуване на тежкотоварни автомобили и електронните винетки за леки автомобили да бъдат въведени в началото на 2018 г., въпреки че процедурата по обществената поръчка вече над осем месеца не успява да приключи фазата по подаване на оферти заради непрестанни обжалвания на условията и сроковете на процедурата. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова по време на представяне на новите винетни стикери за 2017 г.

Оспорват прихващания в КТБ за 448 милиона

В. Стандарт

Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) са оспорили прихващания на обща стойност 448,16 млн. лв. Това се посочва в писмо на синдиците Ангел Донов и Кристи Маринова до министъра на финансите Владислав Горанов по повод питане на депутатите Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок. Освен това има обезпечителни производства срещу длъжници на банката, както и срещу поръчители и солидарно отговорни лица на обща стойност 437 млн. лв.

Синдикът използва всички предоставени от закона способи за оспорване на извършените прихващания, с цел защита интересите на кредиторите и попълване масата на несъстоятелността, гласи писмения отговор на синдиците. Изготвят се и предстои да бъдат предявени искове за атакуване на всички прихващания, които ще бъдат депозирани пред компетентния съд в установения от закона срок, посочват синдиците.

Български вариант на дуално обучение започва през 2017 г.

В. Труд

Български вариант на дуално обучение ще започне догодина в сто паралелки в професионалните гимназии и общообразователните училища. Проектът цели да обучава учениците чрез работа в реална среда. Предвижда се в ХI и в ХII клас гимназистите да влизат в клас два дни в седмицата, а през останалите три да работят срещу заплащане. При десетокласниците практиката ще бъде два дни в седмицата.

За всяка от участващите паралелки ще бъде отпуснато финансиране от 100 000 до 200 000 лева по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. За работата учениците ще получават заплащане, равно на 90% от минималната работна заплата, или 414 лева, обясниха от МОН за “Труд”. Подборът на паралелките ще бъде направен чрез кандидатстване със собствени проекти за дуално обучение, които трябва да отговарят на определени изисквания. Кандидатстването ще започне в началото на 2017 г., а дуалното обучение се очаква да стартира през следващата учебна година.

Експертиза изяснява казуса със затворените люкове на „Монтюпе”

В. Монитор

Съдебно-техническа експертиза ще изясни казуса около затворените 108 вентилационни отвора на Хале №3 на завода на френската компания „Монтюпе” в Русе. Това реши днес Административният съд в крайдунавския град. Делото, образувано по жалба на компанията срещу заповед на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, бе отложено за началото на февруари следващата година. Заповедта на директора на РИОСВ инж. Лилия Атанасова, която междувременно подаде оставка и напусна поста, е от септември т. г.

Заради изпускане на неорганизирани емисии в атмосферата, което представлява нарушение на комплексното разрешително на предприятието, бяха затворени 108-те отвора на покрива на производственото хале. Проверката на екоинспекторите бе направена по сигнали от граждани за усетена миризма на бакелит в някои райони на града. „Монтюпе” обжалва предварителното изпълнение на заповедта, но Върховният административен съд потвърди санкцията и вентилационните отвори останаха затворени. Административния съд в Русе ще гледа делото по същество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още