Високите качества на българския мед го правят изключително конкурентен, а в чужбина той се използва като подобрител на други медове. Това казва в интервю за БТА инж. Михаил Михайлов, председател на Сдружението за биологично пчеларство (СБП) и Обединения български пчеларски съюз (ОБПС).
„Уникалността на българския мед и доказано най-добрите физико-химични показатели спрямо останалите продукти е благодарение на природата. У нас тя е изключително подходяща за отглеждането на пчели“, заяви инж. Михайлов.
Страната ни изнася мед основно в Европейския съюз (ЕС), но и в други страни отвъд Океана, посочи експертът. По думите му Германия като най-големият потребител на нашия мед и извършва и реекспорт, тоест внася български мед и след това го препродава.
„Категорично трябва да се знае, че българският мед е изключително конкурентен. Ако има проблем, той е в това, че количествата са относително малки“, смята инж. Михайлов. За 2015 г. до октомври статистиката сочи малко над 10 500 т произведен мед, от който две трети е реализиран в чужбина, а една трета остава за вътрешна консумация.
Той коментира, че според него в България се внася мед от Китай и Украйна на ниски цени, но никъде в магазините няма мед с етикет, на който да е указан такъв произход. "Затова най-вероятно вносителите на този мед го преработват, като впоследствие той излиза под наименованието "български мед", каза експертът.
Изкупната цена непрекъснато пада и достигна до 3-4 лева за килограм на едро, каза още инж. Михайлов.