IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 декември

07:35 | 07.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По искане на Цацаров ВСС обяви война на софийските съдилища
в. Капитал

Съдийската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд (СГС), която е и бивш председател на Съюза на съдиите в България (ССБ). Това се случи по предложение на Инспектората към ВСС (ИВСС), който пък през пролетта е бил сезиран от главния прокурор Сотир Цацаров. Предложението бе внесено като извънредна точка от председателя на дисциплинарната комисия Галя Георгиева, която е сред най-близките до главния прокурор в съдебния съвет.

Активно пазаруващите онлайн български потребители нарастват със 7%
в. Капитал

Българските потребители, които пазаруват онлайн няколко пъти в месеца, нарастват със 7% през тази година в сравнение с 2015 г. Това показва изследване на агенция за пазарни проучвания "Ноема" по поръчка на картовия оператор "Visa Европа". Така делът на пазаруващите няколкократно в месеца през глобалната мрежа се покачва на 40% от всички анкетирани. Въпреки нарастването на този вид разплащане наложеният платеж кеш при получаване на поръчаната стока остава най-популярното средство.

60 хил. бежанци са пресекли България за 3 години
в. Сега

Близо 60 хил. души са преминали през България от началото на бежанската криза през 2013 г. Само малка част от тях обаче са останали у нас, а повечето са продължили към Западна Европа и трудно ще бъдат върнати в България, където са регистрирани за първи път. Това съобщи вчера зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, според когото Дъблинското споразумение не работи. "Нали не си представяте как 1 млн. души, които са минали през Гърция, ще бъдат върнати там?", коментира Гунев. Тази година запитванията за връщане на хора от Западна Европа са били 8000, а върнатите - 400 души. Миналата те са били 250.

ЦИК оспори сигнала на Слави Трифонов до главния прокурор
в. Сега

Централната избирателна комисия (ЦИК) оспори сигнала на инициатора на националния референдум Слави Трифонов до главния прокурор Сотир Цацаров и дори уличи шоумена в манипулация. С остър тон говорителят на комисията Цветозар Томов дори си позволи да използва изрази като "дребен и жалък мошеник".

В понеделник Слави Трифонов обвини комисията, че е заложила капан на референдума. Според него на гласувалите са раздадени 350 000 плика по-малко от бюлетините, а резултатът от допитването се изчислява на база на намерените пликове в урните. При гласуването за референдума бе установено, че в урните има пуснати бюлетини без пликове, което автоматично ги прави невалидни.

Фандъкова даде общински ревизори на прокурор
в. Сега

Столичната община дава на прокурор свои служители, за които е установено, че си затворили очите за платените по-ниски данъци на три фирми през миналата година, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

Сигналът за нередностите в дирекция "Ревизии и събирания на вземания" бил подаден от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов, след друг отдел засякъл разлика в декларирани отчетни стойности на фирми. Установено било, че за 2015 г. три фирми са декларирали по-нисък данък за сгради и такса битови отпадъци, без служителите да направят проверки в НАП и в търговския регистър. Щетата за общината възлиза на обща стойност близо 1 млн. лв.

България е втора в ЕС по ръст на икономиката
в. Стандарт

България се нарежда на второ място сред страните от ЕС по ръст на икономиката. През третото тримесечие на 2016 г. БВП нараства с 3,4% като възлиза на 25,336 млрд. лв., обявиха от НСИ. По-добър резултат сред страните, за които Евростат обяви вчера данни, постига само Румъния с ръст на БВП от 4,6%. Веднага след нас се нареждат Испания и Словакия (с ръст по 3,2%), Словения (3%), Кипър и Швеция (по 2,8%). Най-слабо в ЕС се представят Латвия (с ръст от 0,3%), Италия (1%) и Франция (1,1%).

БСП иска Радев да направи ревизия на НСО
в. Стандарт

БСП поиска от новоизбрания президент ген. Румен Радев като стане президент, да поиска ревизия на НСО. За това призова лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Изпълнителното бюро на партията. В НСО са поръчани още 2 скъпи коли скъпи, едната за около милион, завишава се отново бюджетът на службата за благини на властимащите, обясни Нинова. Тя изрази съмнение, че новите коли са поръчани за ген. Радев, защото поръчката била направена преди изборите.

Щетите от „сивия” сектор в горивата паднали 2,5 пъти
в. Монитор

Щетите за бюджета от контрабандата горива чрез невнасяне на ДДС и корпоративен данък от 278 млн. лв. в края на 2009 г. са паднали до 109 милиона през миналата година. Това съобщи във вторник шефът на НАП Бойко Атанасов пред депутатите от Временна анкетна парламентарна комисия, проверяваща картела в сектора. Преди 6 години делът на полулегалната търговия с горива е бил почти 21 на сто, а през 2015 г. е паднал до 13%.

„От 2011 до 2015 г. са направени 150 ревизии на фирми от сектора с рисков профил и още 2300 проверки на други дружества, търгуващи с горива” обясни още той. Според него спадът на „сивия” сектор е резултат основно от приетите през последните години законови промени, довели до въвеждането на електронните системи с фискална памет и електронната система за контрол на горивата и взаимодействието с митниците.

Фирмите търсят близо 20 000 строители
в. Монитор

Фирмите у нас се нуждаят от 19 605 строителни работници,9628 са незаетите места в сферата на персоналните , а нуждата от металурзи, машиностроители и сродни на тях работещи занаятчии е 5521. Близо половината от компаниите, наели работници и служители непосредствено след завършване на средно или висше образование, установяват пропуски в тяхната подготовка. Това показват данните от анализ на Института за пазарна икономика, подготвен специално за Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции.

В 70% от компаниите се констатира сериозен дефицит в професионалните знания и умения на заетите. В близо половината от случаите - 47,3% пък липсват знания и умения при служителите, наети непосредствено след завършване на образование.

Големи инвеститори с кампания за кадри в зона “Тракия”
в. 24 часа

Стратегическата инициатива за наемане на работници за индустрията в “Тракия икономическа зона” (ТИЗ) от населени места с висока безработица извън област Пловдив обявиха пет компании. Кампанията започва с Монтана, Ловеч, Сливен, Бяла Слатина и Стамболийски и ще продължи с други 15 града в страната и чужбина. Над 5000 работници са необходими на предприятията в ТИЗ през 2017 г., съобщи Пламен Панчев, председател на клъстер “Тракия икономическа зона”. В тази цифра се включват приблизително 600 специалисти с висше образование и 1000 със средно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още