IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 декември

07:35 | 01.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ТЕЦ "Марица-изток 2" взе пореден заем от БЕХ за 45 млн. лв.
в. Капитал Daily

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" взе пореден заем от Българския енергиен холдинг (БЕХ) - този път в размер на 45 млн. лв. През май дружеството получи друга финансова инжекция, след като БЕХ взе решение да увеличи капитала му с 49.550 млн. лв., с което апоритра остатъка от свое вземане от 2013 г. в размер на 65 млн. лв. Въпреки тази солидна подкрепа финансовото състояние на централата продължава да се влошава, като към деветмесечието на 2016 г. загубата му е 78.2 млн. лв.

Средствата, които ТЕЦ-ът получава сега, са нужни за покриване на вноската във фонд "Сигурност на електроенергийната система", в който се събират 5% от приходите на всички производители на енергия и просрочените задължения към "Мини Марица-изток". Фондът беше създаден през август миналата година като една от мерките за справяне с растящите дефицити на Националната електрическа копания (НЕК). Идеята е със събраните пари да се покриват разходите на НЕК за закупуването на енергия по дългосрочни договори и преференциални цени.

Канадската "АЛС България" открива трети завод
в. Капитал Daily

Производителят на автомобилни тапицерии "АЛС България" ще открие своя трети завод в страната до края на годината. Преди пет години компанията започна производство за седалки на BMW в софийското село Мусачево, после откри фабрика в Ихтиман, а новото предприятие ще се намира в Благоевград. Дотук южноафриканският инвеститор, който от две години е канадски, е наел 1600 души и планира оборот от 160 млн. лв. за тази година.

И ако в досегашните фабрики се изработваха тапицерии за седалки на BMW и Mini Cooper и подглавници за Audi, сега ще се произвежда нов продукт за компанията – тапицерия за волани, които ще се монтират в автомобили на нов клиент - Volkswagen. В момента дружеството приключва последните подробности около наемането на избраното помещение в Благоевград. Инвестицията ще бъде главно в оборудване и се очаква да е между 500 хил. и 1 млн. евро. Плановете са в завода да работят между 200 и 250 души, но има място и за разширение.

Ремонтът на пленарната зала - след края на българското председателство на ЕС
в. Капитал Daily

Ремонтът на зала "Света София" в сградата на бившия партиен дом, който бе планиран заради предстоящото от 2018 г. българско председателство на Съвета на ЕС, но до последно бе под въпрос, все пак ще се случи. Интересно е обаче, че реновацията ще приключи... след края на председателството. Това става ясно от договор за изпълнение на ремонта, подписан в края на октомври от възложителя - Народното събрание, и избрания кандидат - обединението "НС груп".

Дали ремонтът ще се състои бе под въпрос, тъй като основната идея бе да послужи именно за председателството на Съвета на ЕС, което ще се състои през първите шест месеца на 2018 г., но компанията предложи срок за него от почти 22 месеца, което означаваше, че поръчката ще приключи след края на самото председателството.

Казусът “Референдум” отново е на дневен ред във Варна
в. Сега

Казусът "Референдум за Морската градина" отново е на дневен ред във Варна, след като местният административен съд постанови той да влезе за обсъждане в общинския съвет. Сагата има 3-годишна давност - през пролетта на 2013 г. инициативен комитет внесе подписка, подкрепена от около 33 000 души, но общинарите контрираха с мълчалив отказ. Съдебното решение сега е, че председателят на общинския съвет трябва да уведоми съветниците за подписката, да определи водеща комисия за нейното обсъждане и да вкара въпроса на сесия.

Въпросите от допитването са: "Да достига ли паркът "Морска градина" до морето, като включва изцяло крайбрежната зона от ската до морския бряг?" и "Да бъде ли крайбрежната зона на град Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?"

Омбудсманът ще съди "Топлофикация София"
в. Сега

Омбудсманът Мая Манолова даде на съд ръководството на "Топлофикация -София". Тя обжалва пред Административния съд отказа на дружеството да каже какъв е размерът на присъдените юрисконсултски възнаграждения по съдебни и изпълнителни дела през миналата година.

Това е един от общо десетте въпроса, които Манолова зададе по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), но не получи отговор. По данни на обществения защитник "Топлофикация" е събрала над 15 млн. лв. само през миналата година чрез започнатите дела срещу 21 хиляди столичани.

Стотарка на ден за ски
в. Монитор

Един ден по ски пистите на Пирин и Рила в елитните курорти Банско и Боровец ще струва поне стотарка, показва проучване на „Монитор“. Тази цифра обаче е доста относителна. Защото при цени на дневна карта за лифтове и влекове съответно 58 и 55 лева, можете да карате цял ден, но със сандвич в джоба и термос в раницата. Речете ли обаче да хапнете и да се подкрепите с топли напитки в заведенията край пистите, бързо догонвате споменатите 100 лева. Това е, при положение че си носите свой екип. Иначе наемът за ски, обувки и щеки е най-малко 30 лв. на ден. В другите центрове като Пампорово, Витоша, Добринище цифрите са различни.

Средната цена на храноден (закуска, обяд, вечеря) в зимните курорти се движи около 17 евро, съобщи за „Монитор“ Красимир Занков, главен експерт в Института за анализи и оценки в туризма. Нощувките пък са между 47 и 52 евро, в които е включена и храната. В 5-звезден хотел само за нея обаче можете без проблем да надхвърлите 100 евро.

От днес се търсят министри за 4-5 седмици
в. 24 часа

Министри, които искат да управляват трийсетина дни - това ще е офертата към третото служебно правителство. От вчера вече е почти сигурно, че Росен Плевнелиев ще трябва да поеме отговорността за държавата до 22 януари 2017 г., когато започва мандатът на наследника му Румен Радев. Плевнелиев обяви, че ще даде третия мандат на тази политическа сила, която има сигурна подкрепа за правителство.

Изненадващо депутатите от ГЕРБ се събраха на заседание и оповестиха, че отказват подкрепа за правителство на патриоти и реформатори. По този начин нито една политическа сила няма да може да получи мнозинство за съставяне на правителство в рамките на този парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още