IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 ноември

07:25 | 25.11.16 г.
Преглед на печата за 25 ноември

Енергийните "паспорти" ще са задължителни за всяка сграда над 250 кв. м

В. Сега

Всички сгради с площ над 250 кв. м ще подлежат на задължително обследване и сертифициране по Закона за енергийната ефективност, предвиждат промени в Закона за енергийната ефективност, приети на първо четене от комисията по енергетика в Народното събрание вчера. В "паспорта" се вписва как се отоплява сградата, с какви материали е изградена и т.н.

Промените се правят заради европейските изисквания. ЕК вече започна наказателна процедура срещу България за липсата на енергийна паспортизация на сградите. В законопроекта обаче липсват ясни срокове за снабдяване на постройките със съответния документ, както и санкции за нарушителите.

Борисов смени директора на общинска онкоболница в Пловдив

В. Сега

Директорът на пловдивския онкодиспансер Красимир Вальов бе принуден да подаде оставка и вчера тя беше приета от общинския съвет в града. Оставката му беше поискана първо от здравния министър Петър Москов, а след това и лично от премиера в оставка Бойко Борисов, който обяви, че е разпоредил на ГЕРБ Пловдив ръководството на болницата да се отстрани.

До смяната се стигна, след като "Господари на ефира" показа 5 случая на жени, на които в общинския онкодиспансер са отстранени органи - ненужно или операциите са били по-радикални от необходимото. Последва проверка на агенция "Медицински одит", според която подобни случаи всъщност са осем, която беше пратена и на прокуратурата.

500 руски университета канят наши студенти

В. Стандарт

500 руски университети ще приемат български студенти и аспиранти. Това стана ясно по време на среща на представители на вузовете в Руския културно-информационен център в София. С всяка измината година квотите за наши студенти нарастват. Ако за учебната 2014-2015 г. са били отпуснати 153 стипендии, то за следващата те са били 283. За новата учебна година Русия предвижда да отпусне 300 стипендии за българи. Нашите кандидат студенти проявяват най-голям интерес към специалности, свързани с туризма, технологиите, архитектурата, психологията, политическите науки и изкуството. Над 320 специалности ще бъдат предложени тази година.

"Желаещите са от цялата страна - има хора от Велико Търново, Стара Загора и много други градове. Подалите заявление за кандидатстване са 4 пъти повече от предоставената квота, казва Павел Журавльов, директор на центъра. "Дипломите, получени в Русия, се признават както в България, така и в другите страни на ЕС", поясни Роберт Шестаков, Първи секратар на руското посолство и завеждащ отдел „Образование" към мисията.

Наградиха най-добрите български фирми

В. Труд

Най-добрите фирми на България за 2015 г. са “Логодаж” ООД, “Аглика” ООД и “Гласко” ООД. Победителите бяха наградени на специална церемония в Софийската градска художествена галерия.
Събитието се организира за пета поредна година от Първа инвестиционна банка. Организаторите на конкурса “Най-добра българска фирма на годината” отчетоха нарастващ интерес към инициативата, в която тази година се състезаваха 270 фирми от над 80 бранша.

Илияна, но Цанова – служебен премиер, Радев казва еврокомисаря

в. 24 часа

Вицепремиерката по еврофондовете от двете досегашни служебни правителства на Росен Плевнелиев - Илияна Цанова, почти сигурно ще бъде посочена от него за министър-председател в третия му кабинет, научи “24 часа” от източници на “Дондуков” 2. Цанова била избрана от Плевнелиев заради това, че е технократ, а и двете ѝ досегашни участия показали, че си поставя ясни цели и ги изпълнява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още