IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 ноември

07:51 | 18.11.16 г.
Преглед на печата за 18 ноември

Бюджетът става жертва на предизборни сметки

В. Капитал Daily

Бурно дебатираният през последните няколко дни проект на бюджет за следващата година най-вероятно няма да мине на първо четене в пленарната зала. Засега заявки, че няма да го подкрепят, са дали БСП, ДПС, АБВ, ултиматум поставиха и патриотите. Предвид увеличаващите се популистки искания за повече разходи и отмяна на плоския данък обаче отхвърлянето на проекта изглежда по-добрият вариант. При подобно развитие държавата ще работи по фискалната рамка от предходната година, като разходите трябва да са не по-големи от размера им за същия период на предходната година. Така се гарантира, че служебния кабинет няма да прави дефицити и да вкара държавата в бюджетна криза.

Различните политически сили поставиха различни ултиматуми, за да подкрепят бюджет 2017 г. Патриотичният фронт търси подкрепа за увеличение на минималната пенсия на 300 лв. (при 160 лв. в момента), от АБВ започнаха да говорят за безплатни детски градини, от едното крило в БСП - за диференциран ДДС за детските храни и стоки и за отмяна на плоското подоходно облагане. Загубите за бюджета само от искането на левицата за въвеждане на диференциран данък общ доход и на патриотите за двоен ръст на пенсиите са в размер на 2.7 млрд. лв., стана ясно от думите на финансовия министър в оставка Владислав Горанов.

"Енерго-про" издаде най-голямата частна емисия облигации в България

В. Капитал Daily

"Енерго-про Варна" пласира облигации за 130 млн. евро на вътрешния пазар, а 40 млн. евро от тях е записала Черноморската банка за търговия и развитие. Освен че е най-голямата емисия на частна компания в България, тя е успяла да привлече големи институционални инвеститори – банки, пенсионни фондове и управляващи дружества, като половината са от Централна и Източна Европа. Предстои емисията да бъде качена и за вторична търговия на Българската фондова борса до 6 месеца.

МВР плаши корумпираните полицаи с дрон

В. Сега

Антикорупционната политика на МВР е в крак с времето - дирекция "Вътрешна сигурност", чиято задача е да лови корумпираните полицаи, използва всички съвременни технически методи. Съвсем наскоро спецзвеното се е сдобило с дрон, с който наблюдава заподозрените в корупция, съобщи шефът на дирекцията Павлин Коджахристов. Той предупреди всички, които взимат подкупи: "Вече имаме дрон. Използваме всички позволени от закона средства. Няма хора, които да не могат да бъдат хванати".

Новината бе съобщена на съвместна пресконференция с прокуратурата, на която разследващите се похвалиха с арестите на 7 граничари от ГКПП "Дунав мост", заподозрени за участие в организирана престъпна група за подкупи. Това е поредната подобна операция в последните седмици, след като пак спецпрокуратурата нахлу на граничния пункт Лесово, за да арестува митничари. Втората операция срещу рушветите на този пункт показа комична закономерност - част от арестуваните при нея бяха свидетели по първото дело "Лесово", което в момента е на първа инстанция.

Френски телеком може да купи БТК

В. Сега

Френският телекомуникационен гигант Orange планира да придобие българската "Виваком" (БТК). Това съобщи "Летр де Л'Експансион", цитирано от сп. "Мениджър". Генералният директор на Orange е потвърдил новината. Неотдавна Orange купи Sun Communications - водещия кабелен оператор на Молдова. Французите проявяват интерес и към най-големия ирански телеком MCI.

В Народното събрание загърбиха референдума

В. Труд

Политическата криза след президентските избори и разклатената подкрепа за бюджет 2017 измести вниманието на депутатите от референдума, показа проверка на „Труд“ сред парламентарно представените партии. Все по-сериозни стават прогнозите, че това Народно събрание няма да има капацитета да приеме законодателство, съобразено с резултатите от допитването. От ГЕРБ считали, че техният ултиматум към правната комисия на парламента на този етап е достатъчен. Преди четири дни депутатите от формацията Данаил Кирилов, Димитър Главчев и Десислава Атанасова дадоха изявление в кулоарите.

Те обявиха, че правната комисия трябва да е готова с доклад за последно второ четене по решенията от референдума до 15 декември. От ГЕРБ обявиха, че внасят проект на решение, с който се подкрепят безусловно резултатите от референдума. „Това, което е внесено от тях, е нещо като предложение за женитба – не значи нищо“, обясни пред „Труд“ зам.-председателят на правната комисия и депутат от БСП Михаил Миков.

Кой ще строи 10 км от магистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза?

В. 24 часа

Днес ще бъдат отворени ценовите оферти за проектиране и строителство на 9,3 км от магистрала "Хемус" - участъкът между Ябланица и Боаза, съобщи пресцентърът на Агенция "Пътна инфраструктура". Индикативната стойност на обществената поръчка е 80 млн. лв. без ДДС. Проектът ще се изпълнява със средства от републиканския бюджет. Магистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица - 2 м, водещи ивици и банкети.

77 души в пенсия по болест всеки ден

В. Монитор

21 132-ма българи са излезли в пенсия по болест през деветмесечието на 2016 година, показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ). Това означава, че всеки ден средно по 77 души са прекъсвали работа заради болежки. Според статистиката за година броят на новоотпуснатите инвалидни пенсии намалява с близо 2500. Въпреки това всеки трети е излязъл в заслужена почивка тази година е получил инвалидна пенсия. Според пенсионни консултанти около 30% от сумите за старини, отпуснати заради заболяване, са фалшиви.

„Много хора, които нямат нужните стаж и възраст за пенсия, търсят вариант да получат инвалидна пенсия, за да прекъснат работа“, признава пенсионният консултант Иван Николов. Опитът му показва, че най-често мъже между 50 г. и 55 г. търсят възможност да получат ТЕЛК, за да прекъснат преждевременно трудовия си живот.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още