IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. М. Димитров: Корупцията остава основен проблем за България

Ръстът на икономиката не е изненада, но не е достатъчен, коментира експертът

11:39 | 17.11.16 г.
Проф. М. Димитров: Корупцията остава основен проблем за България

Корупцията остава основен проблем за България, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Митко Димитров от икономическия институт към БАН.

Той коментира, че не е изненадващ отбелязаният от статистиката ръст през третото тримесечие от 3,5% на годишна база, тъй като българската икономика се представя добре след кризата.

Тези добри показатели не са достатъчни обаче на фона на постигнатото в останалите европейски страни, коментира той.

За да навакса страната това изоставане спрямо централноевропейските и балтийските страни, трябва да се движи с много по-високи темпове, допълни той.

При структурни промени имаме потенциал за развитие, при което за 10 г. да бъде преодоляно това изоставане, коментира експертът. По думите му проблемът е, че нищо не е направено от прехода насам в областите, в които изоставаме.

По повод предложението на БСП за възстановяване на прогресивното данъчно облагане проф. Димитров заяви, че в идеята няма нищо лошо, но в случая става въпрос за популизъм. Идеята е адресирана към най-нископлатената част от хората, които са много повече от хората с високи доходи, които биха плащали повече при прогресивно облагане.

Вижте още във видеото:



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още