IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нужна ли беше оставката на кабинета?

Ще доведе ли тя до криза, коментираха политолози и социолози в извънредното студио на Bulgaria ON AIR

18:53 | 16.11.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Намираме се вече в политическа криза, блокират се основните функции на парламента. Тази теза изказа в извънредното студио на Bulgaria ON AIR по повод гласуването на оставката на кабинета политологът Стойчо Стойчев.

Според социолога Юлий Павлов обаче оставката на правителството и парламентарните избори не водят до криза. "Не сме в политическа криза от сега. Парламентарните избори не са криза, а са решение на кризата. Ние сме в криза, откакто ни управлява правителство на малцинството", коментира той.

Политологът Живко Георгиев коментира дали подаването на оставката на кабинета не е било грешка.

"Очевидно има елементи на грешка. Може би има и калкулация. Това е политическа незрялост, невменяемост. Наблюдавахме неадекватно отношение при управляващите. Те имаха реални шансове, а тази загуба те си я изработиха", каза той.

По думите на Стойчо Стойчев оставката не е изненадваща и в европейския контекст е нормално при загуба на избори да се понесе отговорност. "В балканския контекст това е изненада, но не и в Европа", уточни той.

Политологът припомни и че ГЕРБ са влезли с висок кредит на доверие в предизборната кампания. "На неизвестен кандидат даваха тотална победа. Но когато стана известен, изборите се загубиха. Това не е наказателен вот и не е вот, насочен срещу премиера", допълни Стойчев.

Според Юлий Павлов решението за подаването на оставката не е нормална европейска практика.

"В много държави президентът е от една сила, а управлението - от друга. Нищо не налагаше оставката. Изборите изведнъж станаха важни, премиерът заложи авторитета си. Имаше изместване на нещата", коментира Юлий Павлов.

Политолозите са на едно мнение, че е трудно предвидим резултатът от предсрочните избори. Трябва да се види и какви промени ще има в избирателната система. Също така има и две въпросителни - евентуални политически проекти на Веселин Марешки и Слави Трифонов.

"Правителството може и да е ляво, дясно, патриотично, голяма коалиция", предположи Георгиев.

Още вижте в сайта на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 4
be_google
преди 7 години
Нарцис Борисов НЕ трябваше да подава оставката си преди *** Кръглокапиталовски да се е омел от президентството си....сега мандата е в ръцете на "карасикидгамкръгпарасъ", т.е предсти ни СЛУЖЕБЕН МАФИОТСКИ КАБИНЕТ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
mathematician
преди 7 години
И да не си я беше подал щяха да му я искат начело с Нинова. Дори и да не беше плашил с оставка. Ако кандидата на опозицията има с 50% повече гласове от кандидата на управляващите у белия свят винаги се подава оставка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
scott
преди 7 години
ше пукясам....айде си отговори на въпроса защо първиа "президент" го титуловаха председател-президент. Оттам ше стигнеш до изводъ "що е то президент в България, може пък да си направиш правилни изводи. И НЕ, НИКОГА НЕМА ДА МАХНАТ ТАЗ ИНСТИТУЦИА В БЪЛГАРИЯ. СОРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
supertrader
преди 7 години
Какъв Герб, Радев при това управление беше във властта в армията и отива в БСП и се кандидатира за президент. Като не е добро управлението какво правиш в него ? Борисов неглежира тази институция - президент, защото тя е напълно излишна и трябва да има един в държавата който да носи отговорността и това е точно така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 4
Тава е
преди 7 години
Избирахме президент в парламентарна република- показна личност. В парламента Герб имат мнозинство и подаване оставката на кабинета е пълна безотговорност! Жалко, че 8-10 години са ни управлявали хора с манталитета на 5 годишни деца "...това е мое, а това не го давам..." Ако от мен зависи, цялата върхушка не би трябвало да управлява нещо повече от каруца с магаре, т.е. принудително изселване в селата на Монтана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Momchil_Matev
преди 7 години
С голямо съжаление следя следизборните им вътрешно-партийни дрязки и наистина съм изумен как е възможно във върхушката на тази партия да няма нито един сравнително трезво-мислещ човек, който да им даде нормални отговори.Защо загубиха в Младост например? Направиха метро, ремонтираха булевард... Защо загубиха? Не е заради Кадиев. Оттук да тръгнат. Има шанс да открият доста истини. Ако не могат - да направят анкета! А после - само трябва да екстраполират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
Momchil_Matev
преди 7 години
Нужна беше оставката на Борисов - 1. Защото трябва и останалите да се научат да си подават оставките, когато не са долюбвани от хората, а не да ги гонят с камъни! В ГЕРБ има такива и кандидат-президентката е жив пример. 2. Това управление се *** през последната година в голяма степен. Реформи не се случиха - имаше само жалки имитации. Същевременно всичко се замиташе под килима. Едно е да замиташ - съвсем друго да не знаеш какво замиташ. ГЕРБ се самозабравиха (особено след местните избори) и тези избори бяха махмурлукът. Това, че някак се работи, съвсем не означава, че не трябва да се стремят да бъдат по-добри. А те спряха и зациклиха на "да срежем лентичка на този блок, да боядисаме тук за велоалея" и т.н. Като успоредно с това се усещат случващите се далавери под масата с отклоняване на средства - всички търгове се печелят от Пеевски и Златев. Тук-там някой друг за парлама!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 12
supertrader
преди 7 години
Отставката на кабинета е 100% необходима, българите трябва да се научат че като гласуват вършат нещо много важно за тяхното бъдеще и не може да се увличат по авантюри. Сега няколко месеца като полетят и ще им дойде акъла в главите. Защото съвършенно неподготвени се набутаха да управляват страната и в един изключително труден момент когато управлението в Брюксел се държи *** а през границите на ЕС нахлуват с цел да вземат пък те управлението на Европа и да наложат феодалното си мислене знаем кои. Президентския пост е абсолютно излишен в България и Румен Радев с много голяма вероятност ще бъде последния ни президент . ЗАЩОТО е време с недоразуменията да се спре до тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още