IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК проверява сигнали за нарушения в изборния ден

Основно те са свързани с гласуването и с политическа агитация

17:09 | 13.11.16 г.
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px;">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Около 55 сигнала за нарушения в изборния ден са постъпили до момента в ЦИК, заяви говорителят на Комисията Александър Андреев, цитиран от БТА.

Основно сигналите са свързани с гласуването и по-точно разтварянето на бюлетината, въпрос, който ЦИК вече е разгледала и е излязла с указания.

Друга част са свързани с публикувани резултати от социологически изследвания от някои медии в изборния ден, което е забранено до 20 часа.

За тях са установени административни нарушения и ЦИК е излязла с решение публикациите да бъдат свалени от страниците на тези медии, за да не влияят на вота. На въпрос за санкциите, които ще бъдат наложени, Александър Андреев посочи, че това е в компетенциите на областния управител. 

Въз основа на акта, който ще бъде издаден, той следва да издаде и наказателното постановление със съответния размер санкция. Тя е обикновено от 2 хил. до 5 хил. лева.

Докладвани са и няколко сигнала за предизборна агитация в медии от страна на политически лица, сред които премиерът Бойко Борисов. В момента ЦИК е изискала от Съвета за електронни медии (СЕМ) записите, за да ги разгледа на свое заседание.

В ЦИК са постъпили и първите протоколи от секции извън страната, където изборният ден е приключил. Протоколите са общо шест - четири от Австралия, от Нова Зеландия и от Корея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още