IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: И Радев, и Цачева подкрепят свалянето на санкциите срещу Русия

Те водиха кампанията си, за да получат подкрепата на тези българи, които ценят религиозните и исторически връзки с Русия, коментира агенцията

08:42 | 07.11.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кандидатът на намиращите се в опозиция социалисти&nbsp;генерал Румен Радев води на първия тур. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Кандидатът на намиращите се в опозиция социалисти генерал Румен Радев води на първия тур. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Генерал Румен Радев – кандидатът на намиращите се в опозиция социалисти е спечелил най-много гласове на преминалите в неделя президентски избори в България, което може да предизвика предсрочни парламентарни избори след балотажа от 13 ноември, предава Bloomberg.

Бившият командващ ВВС на страната Радев е спечелил 24,6% от гласовете според екзитполовете. Това означава, че той ще се изправи срещу издигнатата от управляващата партия ГЕРБ Цецка Цачева, която е след него с 21,5%.

Министър-председателят на страната Бойко Борисов планира да подаде оставка, ако тя загуби. „Ако загубя балотажа, се отправяме към предсрочни избори“, заяви Борисов. „С толкова малка разлика, мисля, че имаме реални шансове да спечелим след седмица“, добави той. 



Черноморската държава – най-бедната в ЕС, работи върху това да увеличи икономическия ръст и да доближи жизнения стандарт до средния за Европа. Член на НАТО от 2004 г. насам, България се опитва да балансира политиката си към Русия – източник на енергийните ѝ запаси.

И Радев, и Цачева подкрепят свалянето на санкциите на ЕС и на САЩ срещу Русия. Те водиха кампанията си, за да получат подкрепата на тези българи, които ценят религиозните и исторически връзки с Русия. Въпреки че президентските правомощия са най-вече церемониални, позицията има роля в изграждането на общественото мнение.

Радев заяви, че ще укрепи границата на България с Турция и Гърция, за да спре мигрантските притоци. „Няма да позволя България да бъде превърната в бежанския лагер на Европа“, заяви той по време на пресконференция. 

 „Ако Борисов реши да удължи живота на кабинета, той ще трябва да търси подкрепа от още повече партии в парламента”, заяви Даниел Смилов, политически анализатор от базирания в София „Център за либерални стратегии”, по националната телевизия. „Аз не виждам дълъг хоризонт за този вид управление. Това, което виждаме, е възможността за предсрочни избори”.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Плевелиев и той ли е предател ...той също обича други народи / и парите им / повече от собствения си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Мдаа ...Плевелиев И Боката бяха на кормилото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
и ко ш прайм са?Пищова не мина, а аз така се надявах. Щеше да ги *** кат риби по международните срещи, без да подбира. И меркелица щеше да е доволна и сичките други европеераси. Тогава щяхме да осъществим невероятен пробив във външната ни политика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 7 години
нормално, и двамата са предатели и обичат други народи пред собствния си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още