IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Gallup: 3% е окончателно разликата между Румен Радев и Цецка Цачева

Избирателната активност за референдума е 47,1% при 90% изпълнение на извадката

08:04 | 07.11.16 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Почти  3% е разликата между Румен Радев и Цецка Цачева при 100% изпълнение на извадката от паралелното преброяване на Gallup International. Избирателната активност за президентските избори е 54,9%.

За подкрепения от БСП бивш ръководител на родните ВВС са гласували 24,9% от отишлите до урните, а за кандидата на ГЕРБ – точно 22%. На трето място категорично застава кандидатът на Обединените патриоти Красимир Каракачанов с 15.4%, следван от Веселин Марешки с 11,7%, предава Bulgaria ON AIR.

Нататък следват Трайчо Трайков с 6,1%, бившият премиер Пламен Орешарски с 6,0% и кандидата на АБВ Ивайло Калфин с 3,2%. Татяна Дончева събира 1,8% от гласувалите. Всички останали кандидати събират под 1% от подкрепата.

Жорж Ганчев има 0,7% от гласовете, Велизар Енчев 0,5%, Димитър Маринов – Пищова с 0,4% и други.

Референдумът остава на кантар, след като избирателната активност при него е 47,1%, сочат данните от паралелното преброяване на Gallup International при 90% изпълнение на извадката.

Това на практика означава, че резултатите от него, дори гласувалите на допитването да не минат броя на гласувалите на последните избори, трябва да бъдат разгледани от парламента, защото минават 20% от имащите право на глас, нещо, което е записано в Конституцията. Все още обаче има вероятност референдумът да събере необходимите гласове, за да стане задължителен.

Трябва да се отбележи, че гласоподавателите са дали 3 твърди "Да" по трите въпроса.

По последни данни 73,0% от гласоподавателите са отговорили положително на въпроса: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?". 16.8% са отговорили с не, а 10,2 % не са отговорили на този въпрос, сочат данните на Gallup International.

63,7 от участвалите в референдума са отговорили с "Да" на въпроса: "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" 26,6% са гласували с "Не", а 9,7% от участвалите не са дали отговор на този въпрос.

Най-много отговори "Да" има на последния въпрос: "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?". Положително са отговорили точно 73,6%, а 15.8% са отговорили с не. Без отговор на въпроса са останали 10,6% от гласувалите в референдума.

Dnes.bg припомня, че за да бъде валиден референдумът, т.е. той да има юридическа стойност и решението от него да влезе в сила окончателно, трябваше той трябва да отговаря на две условия: Да гласуват поне същия брой гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори от включените в избирателните списъци и отговорът с 50% + 1 от гласовете да се приеме за легитимен.

В основния закон на страната е записано, че референдумът е пряко гласуване, при което цялото население на дадена държава с право на гласуване, трябва да одобри или отхвърли дадено предложение.

 Повече по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Нека и ние изпитаме заслужената гордост на българи, когато президентът цецка застане пред строя на непобедимата българска армия и приеме парада на представителните роти! Как хармонично ще се впише с осанката си на горд и успял български политик - от скромна девойка, излетяла от плевенски рабфак, оцеляла в кървавата месомелачка на БКП, трупала опит в трудната професия на общински юрист, а после и на плевенски адвокат, преминала през редиците на СДС и ССД, но наконец намерила пристан и признание в единствената вярна структура - ГЕРБ! Единствената партия - майка, призвана и заслужила да управлява! Така президентът цецка ще има всички основания да нарича политиците от целия спектър "другари" и "колеги", което я издига в заслужил обединител на нацията!Пак Ура, другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Само да те допълня - и настана наистина време разделно! Историята крещи от родилните мъки на истината! Нека най-сетне се отграничим от комунистите - бивши и сегашни, впили се във властта като кърлежи! Нека светли борци срещу комунизма оглавят най-сетне тази изстрадала държава! Г-жа цецка е светъл пример с последователния си, осеян с трудности политически път, но неотклонно вървяла по него към днешния исторически ден, когато ще заеме заслуженото си място на държавна глава! Прилагаме биографична справка:https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Цецка_ЦачеваИ нека не забравяме кой виден, последователен антикомунист я издигна и лансира. Некои прилики в събития и периоди в живота им не са сручайни:https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Бойко_БорисовПобеда, другари! Ура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
Е толкова ли има липса на кадри в ГЕРБ, че баш такива малоу.мници да слагат за ***??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 5
comet
преди 7 години
Мутрата е много по-опасен отколкото изглежда на повърхността, защото чрез този уж безобиден/неразбиращ леко наивен но крайно нагъл актьор САЩ инсталират във властта ни своите *** (откритото зло). В думите му за оставка стои грозна закана за активен бойкот/саботаж на всеко друго правителство освен съставеното чрез него. Тоя е шестваща чалга в политиката и злокачествено раково образование, спасяването от което няма да е лесно (спомнете си шествията на умните и красиви протестиращи, за да бъде докаран на власт и да вкара реформаторите в парламента, ... та който можа да финансира цяла година подобни протести може да сътвори и други гадости, защото Мутрата (пожарникар-бодигард) е само поставен актьор, но крайно нагло същество на което предполагам не му е оставен избор освен да изпълнява, подобно на Меркел, Хилари, Борис Джонсън, и т.н.).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Сърцата на българите беше спечелено от Каракачанов! За съжаление той е принуден да е в коалиция с брокера на патриотизъм Валери Симеонов и лумпения Сидеров! За ГЕРБ, какво да се каже? Освен че омръзнаха на хората с приказки единствно за евроатлантизъм, да плюеш БСП на тема комунизъм, когато твоя кандидат е бивш консомолски секретар на БКП е наистина нелепо! Училият в САЩ Радев, срещу консомолските дебри на Плевен! Няма такъв смяххх....Постановление 208 от 12 август, гласувано от Министерски съвет, е чиста форма на антибългарщина! Бойко не можа да разбере, че няма как хем да си пудела на Меркел и да си добре с нея, хем да си добре и с българите! Иначе на фронта на ромския вот ГЕРБ повеждат убедително с 36%, срещу 27% за Радев, явно обещанието за етнически стипендии им е "стоплило" сърчицата на ромовите гласоподаватели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 27
s3
преди 7 години
Нека да заздравим редиците си и на втория тур да отидем всички заедно до урните да подкрепим евроатлантическия кандидат - г-жа Цецка Цачева. Тя е личността която най-добре ще ни представлява, има дългогодишен управленски опит и висше юридическо образувание. Ние сме подкрепяни от нашите партньори от РБ, ПФ, ДОСТ и други, така че шансът е на наша страна за да успеем да продължим с доброто си управление и да вървим с ускорени крачки по пътя на прехода и реформите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още