IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AFP: Удар за българския премиер на президентските избори

По време на своята кампания Радев заложи преди всичко на призивите си за по-добри отношения с Москва, коментира агенцията

22:33 | 06.11.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<span style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px;">Снимка:&nbsp;</span><em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px;">Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българският министър-председател Бойко Борисов преживя неудобен временен неуспех на първия тур на президентските избори в неделя, тъй като резултатите от екзит половете предполагат, че подкрепяният от него кандидат се е разминал с първото място, пише агенция AFP.

Цецка Цачева спечели между 22,5% и23,5% от гласовете и се класира втора след ген. Румен Радев – с 24,0-26,7% подкрепа, който е кандидатът на опозиционната Социалистическа партия, разглеждана като по-симпатизираща на Руската федерация.

Ако резултатите от гласуването в неделя бъдат потвърдени, те задават ясен курс към балотаж на 13 ноември между 58-годишната Цачева, която засега е председател на българския парламент, и 53-годишния бивш командир на военновъздушните сили Радев.

По време на своята кампания Радев заложи преди всичко на призивите си за по-добри отношения с Москва, коментира AFP. Той се изказа и за отмяна на санкциите на ЕС срещу Русия. Цачева от своя страна защитаваше позицията на премиера Борисов за тесни връзки с ЕС и НАТО. Десноцентристкият премиер Борисов заяви преди изборите, че ако Цачева загуби първото място на първия тур на президентските избори в България, той ще свика предсрочни парламентарни избори, припомня агенцията.

В края на изборния ден не беше ясно дали министър-председателят ще реализира предупреждението си. Възможно е той да изчака провеждането на балотажа.

Ако премиерът наистина предизвика предсрочни избори, то това може да хвърли бедния член на ЕС в нова криза. Редовният мандат на Борисов изтича през 2018 г.

На президентските избори можеха да гласуват 6,8 млн. избиратели. Кандидатите бяха 21. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 9
Stone_Kold
преди 7 години
Бесило за тиквата и обкръжението му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още