IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище София намалява въглеродните си емисии

Софийското летище е сред 170-те в света поели доброволен ангажимент за редуциране на вредните емисии

16:19 | 03.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>източник: Ройтерс</em></p>

източник: Ройтерс

Летище София е единственото в България, сертифицирано по програмата на международната организация ACI Europe (Airports Council International, Международен съвет на летищата) за намаляване на въглеродните емисии. 

„Софийското летище е сред 170-те в света, поели доброволен ангажимент за редуциране на въглеродните емисии. През тези летища преминават над 36% от международния трафик, което представлява 2,4 млрд. пътници годишно. Това ни прави съпричастни към опазването на околната среда и борбата с глобалното затопляне“, отбелязва Ася Иванова, заместник председател на Съвета на директорите, цитирана в прессъобщение на аеропорта. 

„За нас е удоволствие, че летище София, което обслужва столицата на България, е част от програмата за намаляване на въглеродните емисии. С нетърпение ще проследим напредъка по програмата. Искам да поздравя летище София и за добрата работа по инициативата за опазване на околната среда с организацията за безопасност на въздухоплаването „Евроконтрол“, коментира генералният директор на ACI Europe Оливие Янковец.

 Цел на инициативата, започнала преди седем години, е да превърне летищата във въглеродно неутрални зони и да даде своя принос в борба с климатичните промени и глобалното затопляне.

Програмата се разделя на четири нива и подкрепя усилията на летищата да обозначат, редуцират, оптимизират и изцяло неутрализират въглеродните си емисии. 

Летище София е сертифицирано по първото ниво, което показва количеството на въглеродните емисии от дейността му. В ход е вече и процедурата по достигане на второто ниво, при което ще се изготви план с конкретни мерки за реално ограничаване на вредните емисии и опазване на околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още