Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, остана тази седмица практически без промяна на ниво 1,295 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.
Миналата седмица ИТЦ беше на ниво 1,296 пункта. От юни нивото на ИТЦ е сравнително стабилно и се движи между 1,336 и 1,252 пункта. Базовото ниво на ИТЦ - 1.000, е от 2005 година.
Оранжерийните домати поевтиняват тази седмица с 1,2 на сто и се търгуват по 1,60 лева за килограм. Българските оранжерийни краставици поскъпват с 3,7 на сто до 1,40 лева средно за килограм. Цената на картофите се понижава с 5,4 на сто до 0,54 лева за килограм на едро.
Зелените чушки поевтиняват с 3,2 процента до 0,90 лева за килограм на едро. Цената на червените чушки се понижава с 1,9 на сто до 1,03 лева за килограм. Цената на морковите скача с 11,9 на сто до 0,75 лева за килограм. Зелето се търгува по 0,65 лева за килограм.
Ябълките се продават по 1,00 лв./кг, цената на лимоните се понижава с 2,1 на сто до 1,86 лева за килограм. Гроздето поскъпва с 1,3 процента до 1,55 лева средна цена.
Кравето сирене се продава средно по 5,45 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" - по 9,67 лв./кг. Олиото поевтинява с 1,0 на сто и се търгува по 2,06 лева за литър. Цената на каймата се задържа на 4,74 лева за килограм. Пилешкото замразено месо поскъпва с 1,3 на сто и се търгува по 3,82 лева за килограм на едро.
Захарта поевтинява с две стотинки и се купува по 1,54 лв./кг. Цената на брашното, тип "500", се задържа средно 0,80 лева за килограм. Зрелият фасул се купува по 3,18 лв./кг. Яйцата се продават 0,17 лева за брой на едро.
(БТА)