IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: Парите на Фонда за лечение на деца не са харчени оптимално

При старото ръководство е имало двойно финансиране за едно и също нещо, каза здравният министър на изслушване пред депутатите от здравната комисия

18:13 | 13.10.16 г.
<p>
	Министърът на здравеопазването Петър Москов. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Министърът на здравеопазването Петър Москов. Снимка: Investor.bg

Преди смяната на ръководството на Фонда за лечение на деца парите не са харчени по най-оптималния начин. Имало е и двойно финансиране за едно и също нещо. Това каза здравният министър Петър Москов пред парламентарната комисията по здравеопазване.

Москов защити промените, които са били направени от новото ръководство на Фонда, като посочи, че новия правилник на институцията е ускорил сроковете за разглеждане на документация и одобрение за финансиране, както и е гарантирал прозрачност и проследимост на всяко действие на Фонда.

Министърът обясни, че вече е въведено правило всяко лечебно заведение да предоставя на Фонда информация за стойността на даден консуматив, както и оперативни протоколи, клинична пътека и други, за да се избегне съществувалата досега практика за дублирано финансиране.

Москов подчерта, че решението за финансиране на даден пациент се взема от Обществения съвет към Фонда, но реално финансирането ще става след предоставянето на документите от страна на болницата към Фонда.

Във Фонда вече няколко месеца има напрежение, след като през април беше сменено ръководството. Новото ръководство обаче се критикува от родители и членове на Обществения съвет към Фонда. Обвиненията са за забавяне вземането на решения за болни деца, необосновани откази деца да се лекуват в чужбина, както и взимане на непрозрачни решения. Това доведе и до няколко протеста и настояване за оставките и на новото ръководство.

Москов категорично отхвърли афишираните съмнения за подмяна на решенията на Обществения съвет, както и евентуални финансови последствия от това. По думите му не е имало нарушаване на волята на съвета към Фонда.

Министърът изтъкна, че от назначаването на новото ръководство досега сроковете за разглеждане на документи са съкратени с една трета до един месец. Въпреки напрежението напоследък Фондът не е спирал да работи, каза още Москов.

Освен това с новия правилник декларациите на родителите, които подават за децата, са сведени от 11 на една, каза министърът, изброявайки улесненията, които са въведени в последните месеци. Друга промяна е свързана с това, че част от документите относно медицинска информация вече няма да се осигуряват от родителите на болните деца, а Фондът ще си ги набавя по служебен път.

Промяна има и по отношение на външната експертиза към Фонда. За външни експерти ще се назначават само национални консултанти, специалисти от научните дружества и специалисти, посочени от ректори на висши учебни заведения. Москов обясни, че така експертите ще носят отговорност за решенията си към Фонда и съответната институция ще застава зад тях.

В отговор на депутатски въпрос за бюджета на Фонда до края на годината Москов каза, че финансирането е осигурено от правителството и няма финансови причини за отказ от лечение.

Като част от промените министърът посочи, че от ноември ще функционира новият сайт на фонда с изцяло обновен регистър. Родителите на децата да могат да следят всяка стъпка от процедурите. В тази връзка министърът каза, че при предишното ръководство е имало системни проблеми с въвеждането на тази информация.

Без да дава конкретни данни Москов посочи, че за петте месеца работа на новото ръководство броят на децата с разгледани заявления е по-голям от този за същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още