IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 29 септември

07:50 | 29.09.16 г.
Преглед на печата за 29 септември

Проучване на GEM: Малко българи започват бизнес, но по-често той е успешен
в. Капитал Daily

Едва 3.5% от българите се заемат с предприемачество, но голяма част от тези инициативи се оказват успешни и се превръщат в стабилен бизнес. Въпреки че предприемаческата среда в страната страда от липсата на адекватно образование и достатъчна държавна подкрепа, за тези, които решат да започнат свой бизнес, предимство са достъпната физическа инфраструктура и услуги.

Търговските вериги не са поемали ангажименти за дела на българските стоки в обектите им
в. Капитал Daily

Представителите на търговски вериги в България са водили разговори с Министерството на земеделието и храните за дела на българските стоки в тях. В сряда на форум в Хасково зам.-министър Цветан Димитров заяви, цитиран от БТА, че веригите сами са проявили инициатива да влязат в контакт с министерството и да се постигне доброволно споразумение. По думите му се обмисля над 50 процента в мрежата да са български стоки.

Три нови бежански лагера ще има по южната граница
в. Сега

Три нови центъра за нелегални мигранти ще бъдат изградени до една година на територията на страната. Това предвиждат плановете на правителството за справяне с бежанската вълна. Новите лагери няма да са постоянни, а ще се използват само ако има сериозен бежански натиск. Те ще представляват площадки с ток и вода, които ще са обградени с ограда и ще са от затворен тип. Това означава, че настанените вътре чужденци няма да могат да излизат извън лагера.

Партии фантоми и съмнителни комитети разпределят 1.5 млн. лв. на референдума
в. Сега

Неспособността или нежеланието на парламента и правителството да разработят прозрачни правила и да наложат строг контрол върху разхода на държавни средства в информационната кампания за референдумите доведе до бум на инициативните комитети (ИК), регистрирали се за участие в предстоящия. Общият брой на формациите, подали документи в ЦИК, е 37. Гражданските комитети са 23 на фона на 10 м.г., а почти всички останали са извънпарламентарни партии и коалиции. Например регистрирана е партията "Българско национално обединение", издигнала Митьо Пищова за президент и Радо Шишарката за вице.

В агитацията за референдума ще участва и Българска демократична общност на бившия зам.-шеф на СДС Господин Тонев. Някогашният заместник на Ахмед Доган, който бе изключен от ДПС, Осман Октай също ще агитира чрез Балканска демократична лига.

Синдиците на КТБ събраха 577 млн.
в. Стандарт

Парите по сметки и наличностите в касите на синдиците на затворената Корпоративна търговска банка (КТБ) са 577,84 млн. лв. Или това е сумата, събрана досега от длъжниците на банката, която може да бъде веднага разпределена. Това става ясно от писмото на синдиците Ангел Николов и Кристи Маринова до министъра на финансите Владислав Горанов по повод питане на депутатите Мартин Димитров и Петър Славов за ефективността от тяхната работа. Общата маса на несъстоятелността на банката към момента възлиза на 1,383 млрд. лв.

Освен свежите пари тя включва вземания и държавни ценни книжа, предназначени за обезпечени кредитори на стойност съответно 30,7 млн. лв. и 22 млн. лв. Най-голямото перо в масата на несъстоятелността (след парите в каса и по сметки) са кредити и вземания от други финансови и нефинансови институции и др. клиенти в размер на 528,8 млн.

Качествената лютеница за износ, евтината у нас – с нишесте
в. Монитор

Масово ядем лютеница с картофено нишесте, а качествената без допълнителни примеси се изнася в чужбина. Това съобщи за „Монитор“ Павлина Параскова, директор на Института за консервна промишленост в Пловдив. „Консервите, които са за износ са с много високо качество. Това, което обаче остава за вътрешния пазар е съобразено с покупателната способност на българина“, бе категорична тя.

По думите й всички производители се съобразят с финансовите възможности на хората, тъй като евтините лютеници са масово предпочитан продукт сред потребителите. Лютениците, които съдържат нишесте обикновено са на цени от 1 до 2 лева в разфасовки по 270-375 г, обясни Параскова.

Бием Гърция по корупция
в. Труд

България е по-корумпирана от Гърция, показва последният доклад на Световния икономически форум. По показателя „неправомерни плащания и подкупи“ страната ни се класира на 87-о място от общо 138 държави в света. За сравнение Гърция е на 69-а позиция.

В изследването се посочва, че основната пречка за развитието на бизнес у нас е именно корупцията. Следват недостатъчна квалификация на работната ръка, неефективна инфраструктура, затруднен достъп до финансиране и неефективна държавна администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още