IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 септември

09:18 | 24.09.16 г.
Преглед на печата за 24 септември

Дори и без кампания вотът и референдумът интересуват българите

в. Сега

Месец и половина преди вота българите показват интерес към изборите и националното допитване въпреки отсъствието на кампания и силното неглижиране на партиите, сочи проучване на "Алфа рисърч", направено между 9 и 15 септември. 51% от избирателите заявяват готовност да гласуват на референдума на 6 ноември. Резултатът не е лош на фона на отсъстващите дебати по трите въпроса и тоталното неглижиране от партиите. "Процентът е с 2 пункта по-висок от отговорилите положително на същия въпрос месец преди допитването за електронното гласуване миналата година", уточняват социолозите. Реалната активност тогава бе почти 40%. Може да се прогнозира, че при добра кампания в оставащите седмици откликът сега вероятно ще е по-висок.
 

Започва нов скандал с ваксини

в. Сега
 
Здравният министър Петър Москов е уволнил директора на държавната фирма за производство на ваксини "Булбио" Любомир Димитров заради открити нарушения в дружеството. От МЗ обаче не казват за какви нарушения става дума. За временно изпълняващ длъжността директор на "Булбио" е назначен старши експертът от БЛС Сашо Ганов.
 

“Билд”: 10 000 бежанци се “изпарили” в Гърция

в. Стандарт
 
Според официални данни в Гърция има около 60 000 бежанци. За 8150 обаче не се знае къде и дали въобще още са там, пише "Билд". Всъщност броят на "изпарилите се" бежанци е по-висок - към 10 000, твърди вестникът, като се позовава на източник от местното правителство. Тъй като Гърция е страната, през която към Европа преминава огромната част на мигранти и бежанци, регистрирането им и информацията за тяхното местоположение е много важно. Доколко това е така, става ясно, като си припомним участниците в кървавите атентати в Париж на 13 ноември 2015 г., посочва "Билд". Двама от терористите - алжирецът Адел Хадади и пакистанецът Мухамед Усман, напускат крепостта на ИД Ракка в Сирия, като бежанци, и минават през Гърция към Европа.
 
Всяка десета бучка сирене за износ
 
в. Монитор
 

Около 10% от млечната продукция се изнася зад граница, като основно експортираме бяло самалумерон сирене. Това съобщи Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България по време на първия национален събор „Млечни път на България през вековете“. По думите му сред основните пазари са както страните ЕС, така и държави като САЩ, Йордания и Ливан. Според него имитиращите продукти, които понякога стигат и до външните пазари подкопават доверието в българските млечни продукти там.

Лидерите на балканските държави ще обсъдят бежанската криза във Виена 

в. 24 часа

Канцлерът на Германия Ангела Меркел, която понесе сериозни атаки за бежанската си политика, ще обсъди днес във Виена с лидерите на балканските държави мигрантската криза в среща, инициирана от австрийския канцлер Кристиан Керн като продължение на разговорите в Берлин от миналия месец, предава AFP, цитирани от "Фокус". На мини срещата на върха във Виена ще присъстват още министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, който критикува силно политиката на отворени врати на Германия, а също и българският премиер Бойко Борисов, чиято държава е подложена на силен мигрантски натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още