IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 септември

07:45 | 16.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 16 септември

След година и 19 млн. евро в Божурище ще заработи втори германски завод
в. Капитал Daily

Световният лидер в производството на машини за опаковки - германската семейна компания Multivac, направи в четвъртък първа копка на бъдещия си завод в индустриална зона "Божурище". Това е най-голямата производствена инвестиция около София тази година - в първата фаза ще се вложат 18.8 млн. евро. Проектът ще има и втори етап, на който ще бъде вложена същата или по-голяма сума, каза за "Капитал" главният изпълнителен директор на групата Кристиан Трауман. Т.е. общата инвестиция може да надхвърли 70 млн. лв.

Германският производител е избирал за новия си завод между Румъния и България. Спира се на страната ни заради добре образованите специалисти, финансовите стимули от държавата и ниските данъци. Любопитно е, че в състезанието къде точно да е предприятието дилемата е била София или Пловдив и столицата е избрана, защото напоследък много инвеститори са се насочили към Пловдив и там става пренаселено.

Всички ремонти в Медицинския университет – София са минавали през фирма, близка до ДПС
в. Капитал Daily

Само една компания е била фаворит при всички осем поръчки за строителство в рамките на един от най-големите университети в България, Медицинският университет – София, при управлението на предишния ректор проф. Ваньо Митев. Това показва одитен доклад на Министерството на образованието и науката (МОН).

Общата стойност на поръчките е 26.5 млн. лв., а компанията е "Техно-енерджи", част от групата на "Вайс профил", която се счита за близка до ДПС. "Техно-енерджи" участва във всички консорциуми - дружества по закона за задълженията и договорите, които са спечелили поръчки от мащабната инвестиционна програма на университета.

В разрез със закона парламентът разреши чужд университет у нас
в. Сега

Броени дни преди началото на академичната учебна година, навръх 15 септември парламентът разреши чужд университет у нас в крещящо противоречие със закона за висшето образование. Висшето училище на франкофонията за администрация и управление ще обучава бакалаври и магистри, а в рамките на продължаващо обучение - и докторанти, без да е минал през оценка в Националната агенция за оценяване и акредитация, без да се подчинява на правилата за качество на обучението, без да е длъжно да гарантира правата на студентите, записани в закона.

Вузът ще получи безвъзмездно от държавата помещения за срок от 10 години, ще се ползва и от привилегии при освобождаване от различни такси. Парламентът вчера гласува на първо четене законопроекта въпреки предупрежденията на опозицията, че взема противоконституционно решение.

Предлагаме на „Уолмарт" да продава родни стоки
в. Стандарт

Възможностите за доставка на български стоки за търговските обекти на най-голямата търговска верига в света „Уолмарт" (Walmart) обсъди министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той се срещна с вицепрезидента по международните отношения Пол Дик в централата на компанията в Арканзас, САЩ. Навлизането на български продукти и изделия в магазините на „Уолмарт" би могло да доведе до значително увеличаване на износа ни за САЩ, отчитайки факта, че компанията има около 6500 търговски обекта на територията на Щатите, посочиха от икономическото министерство.

Министър Лукарски запозна представителя на компанията и с условията, които страната ни предоставя за развитие на логистична дейност за пазарите в ЕС, Близкия Изток и Африка. Вицепрезидентът на „Уолмарт" заяви, че до момента търговската верига няма конкретни договорености с държави от Югоизточна Европа и България е първата страна, която проявява интерес към съвместен бизнес.

850 лева данък такси в София, в Бургас с петдесетачка отгоре
в. Монитор

850 лева годишен данък ще плащат превозвачите за всяко такси в София и Варна, с петдесетачка отгоре пък ще е налогът в Бургас. Това предвижда промяна в Наредбата за местните данъци и такси в столицата, след като през април влезе в сила новият данък върху таксиметров превоз на пътници. Всяка община трябва да определи сама размера му между 300 и 1000 лева всяка година до 30 октомври. За тази година обаче този срок е 30 септември.

Друга промяна засяга таксата за разрешение за таксиметров превоз, която пада на 25 лева, като документът вече ще важи само за година. Досега сумата бе 150 лева, а срокът на валидност 3 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още