IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Негласувалите два пъти избиратели ще бъдат заличавани от списъците

Гласуването на референдума не е задължително за разлика от изборите за президент

16:44 | 15.09.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Снимка: архив, БТА

Ако даден гласоподавател не даде вота си в два последователни избора от един и същи вид, той ще бъде заличен от избирателните списъци. Това каза днес говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев на първия редовен брифинг на комисията преи президентските избори през ноември, съобщи БТА.

Санкцията е вследствие на измененията в новия Изборен кодекс за предстоящите избори за президент и вицепрезидент, които предвиждат задължително гласуване, припомни той. Андреев уточни, че ако заличено от избирателните списъци лице желае отново да упражни правото си на глас, вписването му в избирателните списъци по постоянен адрес ще става чрез подаване на заявление.

При негласуване след изборите може да се докаже извинителна причина за това с документ до общината.

При гласуването на референдум няма задължителност, както при изборите за президент.

В новите образци на бюлетината в тези избори за президент и вицепрезидент има и възможност да се отбележи, че избирателят не подкрепя никого от кандидатите, припомниха от ЦИК.

Андреев посочи още, че с други промени в Изборния кодекс отпадат т. нар. автоматични избирателни секции, които бяха откривани в предходните избори от 2014 и 2015 г., за местата с повече от 100 избиратели, гласували на последните пет избора.

Секции в чужбина ще се откриват при повече от 60 подадени заявления. Задължително секции ще се откриват и там, където има дипломатически и консулски представителства на България, каза Андреев.

От 12 септември ЦИК приема документи за участие президентските избори, както и за участие в информационно-разяснителната кампания за националния референдум на 6 ноември. До момента са регистрирани партията ГЕРБ и Инициативен комитет за издигане на кандидатпрезидентската двойка Веселин Марешки-Петър Петров.

Все още няма отказана регистрация от ЦИК, каза говорителят Камелия Нейкова.

До 26 септември е срокът за регистрация на инициативните комитети, а до 21 септември - за партии и коалиции. Кандидатските листи мигат да бъдат регистрирани от 19 септември до 4 октомври в ЦИК, информира Нейкова.

За гласуването в страната ЦИК подготвя методически указания за секционните избирателни комисии, добави Нейкова.

Тя уточни, че всеки един гласоподавател има право да участва в двата избора и да получи бюлетина както за избора, така и за референдума.

"Избирателите обаче следва да знаят, че гласуването е задължително съгласно измененията в Изборния кодекс, а правото за гласуване на референдума е право и ако има някаква неяснота по тези процеси, секционната комисия трябва да окаже съдействие, така че да няма заблудени и подведени гласоподаватели", коментира Нейкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
Какво представлява акта на "гласуване", питам? Ами това е изразяване на "политическа позиция", нали така. Не зависимо за кого гласува, или гласува "против всички" (както го приеха сега) - самото "гласуване" е акт на израз на политическа позиция, на политическа оценка. Ами ако нямам политическа позиция? А ако не се считам за компетентен в областта на политиката, как да давам "политическа оценка"?Не е ли това доказателство за пълното безумие, безсмислие и пълна политическа безпомощност на т.н. политици, да могат с политика да убедят хората да имат "политическа позиция", а не с "тоягата на закона" ?Даже и да имах "политическа позиция", самият акт на приемане на такъв "силов" закон, който ме лишава от правото на избор - "дали да гласувам или не", би ме накарал да запазя самоуважението си, и нарочнно да НЕ гласувам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Ше има контра и сетне си вътре два пъти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Пуки
преди 7 години
Така след две години ще останат правилните гласоподаватели, а в Конституцията е записано, че всеки български гражданин има право на избор. Така ще се спестят и парите за купуване на гласове. Следващата стъпка е Монархия но не модерна а диктаторска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
terza maiorna
преди 7 години
Ами, ако не се платя данъците два пъти НАП ще ме заличат ли от техните списъци ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още