IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Газовият хъб "Балкан" е проект със собствена логика

Ще търсим ясната икономическа логика във вариантите за бъдещето на АЕЦ "Белене", каза вицепремиерът

09:59 | 10.09.16 г. 6
<p>
	Снимка: <em>Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

Газовият хъб „Балкан“ е търговска платформа със собствена логика – нито е продължение на „Южен поток“, нито е напук на „Турски поток“. Този коментар направи вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV.

Той беше категоричен, че все още не е ясно какво ще представлява „Турски поток“. Плановете на Русия засега са да бъде изградена една тръба с капацитет от 15,7 млрд. куб. метра газ годишно, което е „потреблението на Истанбул“, смята Дончев.

Газов хъб у нас ще бъде изграден, уверен е още вицепремиерът и посочи, че той не зависи от „Турски поток“ или проект за друг газопровод от Русия. Дончев обаче призна, че хъбът ще бъде по-успешен, ако в него влиза и руски природен газ. Вариантите са или през Трансбалнаския газопровод, по който в момента получаваме газ от Русия, или през нов газопровод през Черно море.

„Южен поток“ действително е прекратен и ние не го коментираме“, посочи още Томислав Дончев.  Той допълни още, че съвместната работа с експерти на Европесйката комисия по газовия хъб е безпрецедентна за икономически проект в ЕС.

Вицепремиерът направи коментар и за оборудването за АЕЦ „Белене“. Според него във всички сценарии за централата има икономическа логика, освен да платим за реакторите и нищо да не правим с тях.

Дончев посочи, че в момента се водят преговори с руската страна за схемата за изплащане на сумата, за която Арбитражният съд в Женева осъди Националната електрическа компания (НЕК). Той определи лихвите като „убийствени“ - около 10 млн. лева на месец, и затова трябва бързо да бъде намерено решение на този проблем.

Дончев уточни,  че сумата трудно би могла да бъде платена наведнъж, както и че държавните енергийни компании нямат нужните средства и държавата ще трябва да им помогне – чрез гаранции или заем - тепърва ще се уточнява. 

Арбитражният съд присъди българската страна да плати 550 млн. евро за произведеното оборудване за АЕЦ „Белене“.

„По-същественият въпрос е какво се случва оттук нататък“, коментира обаче премиерът. Според него след като бъде платено оборудването, всеки сценарий за „Белене“ трябва да се базира на изключително ясни икономически критерии. Според него има „един-двама“ инвеститори, които се интересуват от приватизационна процедура за централата, тоест реализацията й като изцяло частен проект с миноритарно участие на държавата. Дончев обаче отказа да даде повече подробности.

Правителството ще се опита да обяви сделката за бившите царски конюшни в центъра на София за нищожна, стана ясно още от думите на вицепремиера. Скандалът вече стана причина за оставката на областния управител на София – град Веселин Пенев. Той позволи продажбата на имота при цена от 90 лева за кв. метър. Според бившия областен управител Данаил Кирилов при подобни сделки цената може да достигне и 10 хил. лева за кв. метър, каза още Дончев.

За него има възможност сделката да бъде обявена за нищожна, защото в процедурата има криминален състав. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Tutankhamon
преди 7 години
Разясняването не прави задължително приемането на нещо па, ако ще и да му казват "логика". Добре, ако приложат усилия, почват да разясняват и се окаже, че им куца и тази логика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Точно тази логика трябва да ни бъде подробно разяснена вместо само да се казва, че има нещо такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Tutankhamon
преди 7 години
- трета тръба да вкарат турците, става къде по-лесно.3.За транзит на 15 милиарда кубика стига и 1 тръба но, това оскъпява нещата за самите турци4.Пуснат ли през себе си доп.потоци за Европа, се получават допълнителни икономически зависимости и лостове за въздействие-както от Турция към ЕС, така и обратно. Турция е къде по-съществен партньор от нашата мижава икономика и за ЕС е значително по-смислено да се занимава с нея, вместо с нас.И т.н."Отделната логика", ако не се пренася достатъчно газ, не преде и г-н Дончев би трябвало да го знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Tutankhamon
преди 7 години
ИНВЕСТОРЕ, ОПРАВИ СИ СКАПАНАТА ПЛАТФОРМА! "КРАДЕ" от постовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Tutankhamon
преди 7 години
Гледах предаването тази сутрин. Г-н Дончев не успя да ме убеди в отделната икономическа логика. Око газ пристига от юг-югоизток, за самия ЕС ще е къде по-безпроблемно, ако този хъб се построи в Турция:1.В момента, на нейна територия не се прилага законодателството на ЕС.2.Веднъж вкарали 3 тръби /щото две вече са в ход, да вкарат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още