IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приет е план за финансово оздравяване на община Смолян

За една година общината трябва да бъде финансово стабилизирана

17:24 | 01.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

План за финансово оздравяване на община Смолян бе приет на днешното заседание на общинския съвет. Внесеният от кмета Николай Мелемов план предвижда поредица от мерки за намаляване на разходите и увеличаване на събираемостта на местните приходи, съобщи БТА. 

Одобреният от съветниците план е за срок една година, през която се предвижда общината да бъде финансово стабилизирана. Съветът възложи на кмета да направи постъпки пред министъра на финансите за отпускане на 5 млн. лева безлихвен кредит.

Смолян изпълнява схема за финансово оздравяване още от края на 2012 г., в резултат на което задълженията към доставчици са намалени с близо 50%.

Според утвърдения днес план ще се търсят оптимални варианти за икономии от разходи за енергия, ограничаване на командировки, разходи за събития от културния и спортния календар, контрол и регулиране на уличното осветление и други.

Общината не покрива два от критериите за финансова стабилност - просрочени задължения и размер на поетите ангажименти, уточняват от местната администрация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още