IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТПП очаква 3% ръст на икономиката тази година

Очакваното от догодина намаляване на банкови такси ще стимулира икономиката, смята председателят на работодателската организация

16:09 | 22.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов е оптимист за ръста на икономиката до края на годината. Брутният вътрешен продукт (БВП) ще се увеличи през тази година с 3%, а средната работна заплата ще се повиши над 1000 лева. Това прогнозира той в интервю за БТА.

Той базира очакването си на ниските данъци и средата за инвестиции у нас.

„България не допусна увеличение на данъчните ставки, запази се благоприятната среда за инвестиции, въпреки тяхната плахост“, посочи Симеонов. И допълни, че Палатата очаква балансът от положителните и отрицателните фактори, влияещи върху българския бизнес, да бъде с положителен знак. 

Движещите сектори на икономиката остават високите технологии, аутсорсингът, производството на автомобилни и на машинни части, фармацията и козметиката. Основните пречки пред бизнеса са административната тежест, достъпът до финансиране и честата смяна на законодателството, каза Симеонов.

Доброто състояние на банките може да доведе до намаляване на лихвите по кредитите, а очакваното от догодина намаляване и на някои банкови такси ще стимулира икономиката, смята председателят на Палатата.

Бизнес организациите продължават да настояват за отмяна на минималните осигурителни прагове, потвърди още той. Работодателските организации решиха да не участват в преговорите за минималните осигурителните прагове. Неслучайно преговорите за минимални осигурителни прагове за следващата година започват в началото на август, но тази година не започнаха, отбелязва Симеонов.

Българските фирми не са притеснени от бъдещото излизане на Великобритания от Европейския съюз, посочи още той, базирайки се на изследване сред членовете на БТПП.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още