IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 август

08:43 | 20.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 20 август

в-к Сега

Шофьорските изпити вече се провеждат само в ДАИ

Tеоретичната част от шофьорските изпити ще може да се провежда само в специално оборудвани и защитени срещу преписване кабинети на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" (популярна като ДАИ), а не както досега - в помещения на автошколите, обучаващи кандидат-водачите на моторни превозни средства. Това е записано във влезлите в сила промени в Наредба 38, съобщиха от транспортното министерство. Мярката се налага, за да се ограничат масовите нарушения при даването на книжки.

На кандидатите се забранява да използват други електронни устройства освен осигурените за изпита таблети. Друго основно изискване - изпитите да се провеждат в изолирани индивидуални кабини, за да нямат кандидатите физически или визуален контакт, обаче се отлага за 1 март 2017 г. Всяко място ще бъде оборудвано с работна станция, камера и микрофон. В залите ще бъдат монтирани системи за контрол на изпитния процес, апаратура за регистриране на сигнали от електронни устройства, както и система за автоматично известяване и записване на сигналите при тяхното засичане. Ще бъде осигурена и специализирана мобилна техника, с която изпитващият да проверява за излъчвани сигнали от електронни устройства по време на изпита. Преди да заемат местата си в изпитните кабинети, кандидатите ще бъдат проверявани с технически средства за електронни устройства.

Заплатите във Видин са почти двойно по-ниски от софийските

в-к Сега

Разликите в стандарта на живот в различните региони у нас остават непреодолими. Най-бедната област - Видин, изостава почти два пъти по средна работна заплата в сравнение с най-богатата - София-град. Средното възнаграждение в Северозападна България е по-близко до минималната заплата, отколкото до средната, която за второто тримесечие е 946 лв. В общо седем области заплатите не могат да стигнат дори 700 лв. Това показва регионална статистика за второто тримесечие, оповестена от НСИ в последните дни.

С 1264 лв. средно възнаграждение за юни столицата е на "светлинни години" дори от другите смятани за богати райони на страната. Само в още една област заплатата надхвърля 900 лв. - Стара Загора (949 лв. за юни), но тя е специален случай заради енергийните комплекси. Другото изключение - Враца, през юни отбелязва спад на средното възнаграждение до 878 лв. (при 934 лв. за май), вероятно заради включване на сезонните работници към традиционно по-високоплатените служители на АЕЦ. Софийска област е с 872 лв. средно възнаграждение за юни. Добре стои и Варна с 870 лв. средна заплата, а Пловдив и Габрово довършват "клуба" на областите с над 800 лв. заплата, съответно с 835 и 810 лв. за юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още