IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За ученически екскурзии задължително ще се изискват договори с туроператори

Проект на Наредба за детските пътувания е публикуван за обществено обсъждане

15:28 | 15.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: община Стара Загора</em></p>

Снимка: община Стара Загора

Ученическите екскурзии ще се организират задължително по договор между туроператорите и директорите на учебните институции - детска градина, училище или център за личностно развитие. Проект на Наредба за детските и ученическите пътувания е публикуван за обществено обсъждане, съобщи Министерството на туризма.

В съобщението се казва, че целта е всяко подобно пътуване да бъде организирано професионално и да се проверят всички компоненти, свързани с него. Документът е разработен съвместно от министерствата на туризма и на образованието.

В Наредбата са разписани отговорностите и задълженията на директорите и туроператорите. Настаняването ще се извършва само в категоризирани обекти, а изхранването само в заведения, регистрирани по реда на Закона за храните.

За да бъде гарантирано качеството и произхода на храната при подобни пътувания, ще бъде уведомявана Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 

Запазва се изискването организираните детски пътувания с автобусен транспорт да се извършват в светлата част на денонощието.

Предвидено е броят на персонала, обслужващ пътуването, да се определя според формата му, броя, възрастовия състав и специфичните нужди на децата и учениците - един възрастен на всеки 5 до 7 деца от детските градини и в предучилищната възраст, един възрастен на всеки 10 до 15 ученици от 1 до 12 клас.

За екскурзии в чужбина участниците задължително се застраховат от туроператора и при пътуването задължително ще се включва и негов представител.

Разписват се конкретни изисквания за детските лагери, като се предвижда те да бъдат детайлизирани с бъдещите изменения в Закона за туризма, по които се работи.

Наредбата предвижда провеждането на детски лагери в страната да се извършва в туристически обекти, разположени в ограден терен, с минимум два входа, с денонощна охрана и пропускателен режим, видеонаблюдение и ресторант.

За лагерите по морето трябва да бъде осигурен обезопасен достъп от базата до плажа. Плуването ще е разрешено само ако има спасители.

Въвеждат се и изисквания при практикуването на зимни спортове. Наредбата изисква обучението по тях на деца и ученици по време на пътуването да се извършва от правоспособни ски учители, а дейностите по туризъм, водене на походи и екскурзионно летуване в планините да се осигуряват от правоспособни планински водачи.

Наредбата се приема на основание Закона за туризма. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още