IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средният добив на пшеница расте, но цените се понижават

До момента са ожънати над 5,2 млн. т жито

14:38 | 14.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Средният добив на пшеница расте, но цените се понижават на годишна база, показват оперативни данни на Министерството на земеделието и храните. 

Към 4 август са ожънати над 5,2 млн. т пшеница, над 716 хил. т ечемик и над 490 хил. тона маслодайна рапица.

Производството на пшеница и маслодайна рапица е съответно с 13,8% и 20% повече в сравнение със същия период на 2015 г., поради увеличение както на ожънатите площи, така и на средния добив.

При продукцията от ечемик се наблюдава по-слабо нарастване на годишна база - с около 2%, като намалението на реколтираните площи е компенсирано от повишение на средния добив.

Изкупните цени на слънчоглед, пшеница (хлебна и фуражна) и ечемик се движат с между 5,8% и 15% под нивата отпреди една година. Същевременно, при средните изкупни цени на царевица и рапица се наблюдава леко увеличение на годишна база, съответно с 1,8% и 3,6%.

Средната цена на хлебната пшеница е 248 лв./тон при 294 лв./тон година по-рано, като е отбелязано понижение от 15% на годишна база.

Цената на фуражната пшеница е 240 лв./тон или с 12% по-ниска спрямо година по-рано, когато се търгуваше за 275 лв./тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
Средният добив на пшеница расте, но цените се понижават------------------------------Пхахахх офф тука в тоя сайт е предимно бисери и вициве..... :)) Заглавието като учудваща констатация ли е или нешо друго ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още