IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

83 млн. лева от ревизии събра НАП София до края на юли

Извършени са 26 електронни ревизии, при които са установени задължения в размер над 2 млн. лева

12:01 | 11.08.16 г.
83 млн. лева от ревизии събра НАП София до края на юли

За първите седем месеца на годината столичната приходна агенция е събрала близо 83 млн. лева от ревизионни актове. Над три хиляди ревизии са приключени за периода януари - август 2016 г., съобщават от столичното звено на Националната агенция за приходите (НАП).

Извършени са 26 електронни ревизии, при които са установени задължения в размер над 2 млн. лева.

Най-често срещаното нарушение е манипулирането на базата данни на търговския софтуер с цел укриване на обороти и неплащане на данъци. В обхвата на тези ревизии попадат задължени лица, извършващи онлайн търговия и лица, използващи информационна система за отчитане на продажбите.

Електронните ревизии са нов подход на данъчните, при който чрез използването на специален софтуер се извършва обработка на данните. При дружествата, които работят с търговски софтуер, се засичат декларираните обороти от касовите апарати с данните в информационните им системи. При онлайн търговците се съпоставя информацията от куриерските фирми с отчетените и декларирани обороти. При онлайн търговията е установено, че укритите и недекларирани приходи са над 50%. 

Анализът на база извършените оперативни проверки и ревизии показва, че фискалната дисциплина като цяло се повишава, но остава една група от данъкоплатци, които целенасочено ощетяват бюджета. Прилаганите от тях „схеми“ за злоупотреба, основно с ДДС, непрекъснато се усъвършенстват и се налага да се извършват все по-голям брой действия, за да се предотвратяват.

Част от мерките, които се прилагат, са ревизиите за установяване на отговорност на трети лица. Търси се отговорност от страна на бившите управители или членове на органи на управление, които преднамерено са продали дружество със задължения към НАП и по този начин са ощетили фиска. Класически пример е продажбата на дружество длъжник на неплатежоспособни лица.

Данъчните работят и по пресичане на опитите за източване на ДДС чрез фиктивни покупко-продажби на имущество на завишени цени. Например имот на реална стойност 100 хил. лв. се продава за 400 хил. лв. Продавачът не внася дължимият ДДС, а купувачът заявява пред НАП искане за възстановяване на ДДС. Все още продължават опитите за източване на ДДС чрез фиктивни сделки за услуги, сключвани между дружествата от рисковия списък на НАП с цел дължимият ДДС да не се внася в държавния бюджет.

Съветът на данъчните към бизнеса е преди реализирането на сделки за значителни суми, да проверят в сайта на НАП дали партньорът е регистриран по ДДС в публичния бюлетин по ДДС и дали не е включен в списъка на длъжниците и издирваните от НАП лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още