IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 август

08:30 | 06.08.16 г.
Преглед на печата за 6 август

Новата игра на Бойко Борисов
в. Капитал Daily

Ако в българската политика има всепризнат майстор в използването на слухове и интриги, това безспорно е Бойко Борисов. Така че на пръв поглед намеците, които започнаха да се разпространяват за неговата евентуална президентска кандидатура, трудно могат да бъдат определени еднозначно - дали наистина премиерът тества почвата за реално явяване, или просто се опитва да манипулира политическите си противници и да уплаши евентуалните си конкуренти, тъй като всички са наясно, че Борисов е единственият политик в страната, който може да спечели изборите още на първи тур.

Два ключови фактора в ГЕРБ и един от висшите етажи на държавното управление обаче потвърдиха пред "Капитал", че президентският ход с Борисов е реално обсъждан в партията и изказванията на Цветан Цветанов, както и намеците на самия премиер не са само импровизация. Не само това, но от ГЕРБ вече започват да тестват идеята за евентуално Велико народно събрание, което да разшири президентските правомощия.

На какво мирише в Драгалевци
в. Капитал Daily

Изпод ръцете на инженер-озеленител Флора Кънева са излезли някои от идеите за това как да изглежда Южният парк, част от Борисовата градина и паркът около НДК. Ако не сте чували за нея с хубавите неща, които е направила за града, то името й напоследък изскочи, незаслужено, около друг градски казус. Под скришната улица с нейното име малко над "Хладилника" в София е заровено разковниче, което тормози цял един квартал с пет хиляди жители.

Когато шоуто стане политика
в. Капитал Daily

Слави Трифонов: На мен ми харесва как се държиш и как изглеждаш. Всъщност искаш ли да бъда докрай искрен - политиците трябва да изглеждат като тебе. Всъщност ти защо не станеш политик?Ген. Румен Радев: Моите амбиции са в областта на авиацията и военното делоСлави Трифонов: ...Засега. Те и моите са в областта на шоуто... Засега.

Ципрас се опитва да разцепи ЕС
в. Сега

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се опитва официално да разцепи ЕС. Той е поканил лидерите на 6 южноевропейски държави в Атина на 9 септември в опит да създаде силен южен фланг на съюза, който да се противопостави на страните от Северна Европа, писа ИЮ Обзървър. Атина вижда в южната ос Франция, Италия, Испания, Португалия, Кипър и Малта. Целта на Ципрас е да се опита да намери съюзници за преструктуриране на гръцкия дълг и за промяна в тежките условия на кредиторите за натрупване на бюджетен излишък.

Гръцкият премиер ще опипа почвата за инициативата си по време на срещата на европейските държавни и правителствени ръководители социалисти, която френският президент Франсоа Оланд свиква в Париж на 25 август. Първоначално това трябваше да се случи на 20 май в Рим, но срещата бе отложена заради катастрофата на египетския самолет, който падна в Средиземно море.

Съюзът на съдиите ще съди държавата в Страсбург
в. Сега

Съюзът на съдиите в България (ССБ) обмисля да сезира Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради новата разпоредба в Закона за съдебната власт (ЗСВ), според която магистратите ще са задължени да обявяват членството си в съсловна организация. Тази поправка бе отхвърлена от депутатите от правната комисия в парламента, но бе приета в зала и доведе до безпрецедентна обща декларация на ССБ, Асоциацията на прокурорите и Българска съдийска асоциация. При приемането на разпоредбата към текста бе добавено, че ще се декларира и членство в тайни организации.

Поправката нарушава правото на сдружаване, което е регламентирано и в Европейската конвенция за правата на човека, обясни пред "Сега" председателят на ССБ Атанас Атанасов. Той допълни, че има два начина да сезират ЕСПЧ - като организация или отделни членове на съюза да го направят.

Печалбата на ВМЗ-Сопот удари рекорд
в. Сега

Огромна печалба от 72.3 млн. лв. за полугодието на фона на загуба от 1.65 млн. лв. за същите месеци на м.г. отчитат Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот. Компанията, която ту влиза, ту излиза от забранителния списък за приватизация, отчита ръст на приходите от продажби с над 172 млн. лв. За първите шест месеца на м.г. те са били едва 37.9 млн. лв. Увеличението е с почти 80%.

Положителният резултат е радващ на фона на честите финансови проблеми на ВМЗ-Сопот от последните години. От отчета се вижда, че добрите новини ще продължат - до края на годината оръжейното предприятие се очаква да реализира продукция за още около 200 млн. лв.

Продаваме ниви на село, за да финансираме покупката на апартамент
в. Стандарт

Компанията за управление на земя „Агрион" отчете ръст на интереса към продажба на земеделска земя с цел покупка на друг имот. От една страна това се дължи на ниската доходност, която носят нивите на село – особено, когато става дума за малки, разпокъсани парцели. Наблюденията на фирмата показват, че голяма част от собствениците живеят на над 100 км разстояние от земята и на практика не знаят колко струва тя и какво могат да очакват като реална рента.

Хората не използват този свой актив ефективно, заради трудностите при управлението й, което е породено именно от отдалечеността. В много от случаите собствеността се дели и от много наследници, което още повече усложнява процеса по вземане на решение какво да се прави със земята. Затова зачестяват сделките само за идеални части от имоти. „Изповядвали сме сделки с по 30 наследника", разказаха експертите от „Агрион".

Очакват рекорден добив от жътвата
в. Стандарт

Очакванията за края на жътвената кампания са за рекорден добив - такъв, какъвто досега не сме имали. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева, като поясни, че се очаква годината да завърши с рекорден добив на пшеница. Официалните резултати от жътвата ще бъдат обявени в края на август, добави Танева.

Според нея резултатите в повечето сектори на земеделието са положителни. "Налице е ръст и при животновъдството, и при трайните насаждения, и при производството на зеленчуци и оранжерийното производство. Всичко това говори добре за земеделските производители и за начина, по който могат да работят", каза министър Танева.

Свършиха леглата по морето
в. Монитор

Леглата по морето свършиха. Хотелите в големите ни курорти са заети почти 100% и ако някой реши сега да си търси място за отдих там, няма почти никакъв шанс да си намери стая. До края на август цялата хотелска база е заета почти на 100 процента, съобщи Янко Янов, мениджър на едно от най-големите хотелски дружества в Слънчев бряг.

Местата за т.нар висок сезон са изкупени още през февруари-март тази година. Същото е положението и по Северното Черноморие. „Каквото е на юг, това е и на север“, коментира доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Има повече туристи, отколкото през силното лято на 2014 г., допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още