IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 август

07:32 | 05.08.16 г.
Преглед на печата за 5 август

На дни от най-чаканата новина за банките

В. Капитал Daily

Колко са здрави българските банки? На 13 август Българската народна банка (БНБ) ще даде своя отговор на този въпрос за милиарди левове. Темата е чувствителна и това обяснява и избора на момента - в самия край на дадения от парламента срок, в разгара на летните отпуски, през почивния съботен ден...Резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес-тестовете са без прецедент в България - и като обхват и като ниво на прозрачност. От тях се очаква да научим в каква степен отчетите и балансите показват реалността каквато е или каквато на мениджърите и собствениците на банките им се иска да е.

С фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) през 2014 г. се видя, че счетоводните манипулации и престъпното кредитиране е възможно да се случват незабелязано години наред въпреки контрола, упражняван от банковия регулатор и другите задължени институции, като например Комисията за финансов надзор (КФН). Предстои да видим още дали начинът, по който банките управляват бизнеса си, е устойчив и дали при икономически шок ще имат достатъчно капитал.

И в крайна сметка доколко всяка от тях е заплаха за клиентите си, за целия сектор и като крайно за данъкоплатеца.

Евтиният газ изведе "Топлофикация - София" на печалба

В. Капитал Daily

"Топлофикация - София" става по-ефективна, а ниската цена на газа изведе дружеството до положителен резултат в средата на годината. Най-голямото топлофикационно дружество в страната, което доставя топлоенергия на над 400 хил. клиента в столицата, завърши полугодието с печалба преди облагане с данъци в размер на 1.466 млн. лв. Резултатът е впечатляващ на фона на загубата от 17.9 млн. лв. за същия период година по-рано, се вижда в отчета на компанията. Той е много добър и в сравнение със заложеното в бизнес плана за 2016 г., в който е прогнозирана загуба от 15.203 млн. лв. Това означава, че прогнозираната от дружеството загуба в края на годината от 63 млн. лв. вероятно ще е значително по-малка.

"Ментормейт" се разраства с офис в Русе

В. Капитал Daily

Софтуерният разработчик "Ментормейт България" планира да открие нов офис до края на годината. Той ще бъде в Русе, а компанията вече оглежда потенциални офис пространства за разширението си. Причината "Ментормейт" да избере точно дунавския град е, че там има достатъчно специалисти, каза Николай Любчев от "Ментромейт" за "Капитал Daily". Разработчикът вече има офиси в София, Пловдив, Велико Търново и Варна.

Преди три месеца столичното звено на компанията се премести в нова сграда в кв. "Дружба" в София. "Ментормейт" я е наела за следващите пет години и планира тя да стане главен офис за операциите й в Европа. Основаната причина за преместването е желанието ни да предоставим по-добри работни условия на служителите, коментира тогава пристигналият за откриването Тейлър собственик на холдинга "Тейлър корпорейшън", който притежава и "Ментормейт". Още тогава от компанията обявиха планове за разрастване на екипа с около 50 служители.

Българите пак купуват едни от най-скъпите горива в ЕС

В. Сега

В разгара на лятото България отново се оказва с "европейски" цени на горивата и дори надминава средното за ЕС равнище. Страната ни е на пето-шесто място по скъпотия на бензина и дизела преди облагането с данъци, показа справка на в. "Сега".  Литър А 95 у нас струва 0.480 евро, преди да се начислят акциз и ДДС, в Полша е само 0.289 евро, в Австрия е 0.381, в Швеция - 0.393 евро. На практика в цели 21 други членки на ЕС - всичките с по-богато население, масовият бензин преди данъците е по-евтин.

Почти същата картина е и при дизеловото гориво, където в 21 страни цените са по-ниски от нашите, преди да бъдат начислени данъците. В България цената е 0.495 за литър, в Австрия е 0.388, в Полша е 0.333 евро и т.н. За разлика от повечето страни в ЕС обаче в България акцизните ставки все още са сравнително ниски.

Тайната на осиновяването ще отпадне

В. Сега

Тайната на осиновяването ще отпадне, а процедурата ще стане по-улеснена и бърза с промени в Семейния кодекс, които трябва да са готови в края на месеца. Осиновителите няма да могат да разсиновяват дете по собствено желание. Ще има по-строги правила при припознаването на децата, когато родителите нямат сключен брак. Към човека, който претендира да е баща, ще има нови изисквания, за да се пресече търговията с бебета. Това съобщиха заместник-министрите на труда Деница Сачева и на правосъдието Вергиния Мичева.

Двете ведомства мислят да създадат един Национален съвет за осиновяване вместо съществуващите в момента 28 регионални съвета. Ще бъде създадена информационна система с данни за децата и регистър на хората, които искат да си осиновят дете. Така хората, които искат да си вземат дете, ще подават една молба и националният съвет ще търси в цялата страна подходящото дете.

Марешки с бензиностанция и в Разград

В. Стандарт

Бензиностанция с бранда на бизнесмена Веселин Марешки "ВМ-Петролеум" вече работи и в Разград. Колонките с евтини горива чакат клиенти в най-големия жилищен квартал "Орел" в града. Те предлагат бензин, дизел и газ с около 25 ст. по евтино от бензиностанциите на големите вериги в лудогорския град.

Търговците на горива с обезпечение в НАП

В. Стандарт

До 7 септември фирмите, които търгуват с течни горива, трябва да предоставят обезпечение в пари, държавни ценни книжа или банкова гаранция пред Националната агенция за приходите. Промените в Закона за ДДС, които изискват търговците на горива да дадат обезпечение, вече са обнародвани в "Държавен вестник" като е даден срок от един месец това задължение да бъде изпълнено. Първият работен ден след изтичането на този едномесечен срок е 7 септември. Вчера Министерството на финансите пусна за обществено обсъждане и промени в правилника за прилагане на Закона за ДДС, където подборно е описано как ще се дават обезпечения от търговците на горива.

Целта на промените е да се предотвратят схемите за укриване или източване на ДДС от хазната. Обезпечение се изисква, когато за текущия месец фирмата е доставила течни горива на стойност над 25 хил. лв. Това се отнася и за случаите, когато фирмата придобие горивата от страни от ЕС, или ги освободени за потребление от данъчен склад. Обезпечението е в размер на 20% от стойността на сделките с течни горива през предходния месец, но не по-малко от 50 хил. лв.

Българи чакат с месеци за работа в Англия

В. Труд

Хиляди българи чакат с месеци оферти за работа в Англия, показва допитване на „Труд“ сред водещи посредници у нас, които изпращат хора на Острова. Въпреки противоречивите сигнали за чуждите работници след Брекзит лицензирани фирми от София, Пловдив и Варна отчитат рекорден интерес на желаещи за работа в селското стопанство, услугите и строителството в Англия.

„На ден правим по над 20 индивидуални интервюта и работим без лятна почивка. Преценяваме здравословното и семейното състояние на хората, квалификацията и нивото на английски език“, признават от столична компания. Колегите им край морето уточняват, че минималната ставка за един час работа на Острова в момента е 6,5 паунда, а за работници над 25 години парите на час са минимум 7,2 паунда, което е над 16 лева.

Защо Варна прегърна сделката с панаира, а Пловдив я отказа

В. 24 часа

Две от най-големите общини в България - Пловдив и Варна, са на път да се разсърдят заради акциите на държавата в “Международен панаир”. Те са в размер на 49% от капитала на дружеството. Правителството ги разпредели така: на морската столица прехвърли 29%, а на Пловдив - 20%. В деня, когато кабинетът взе решението на 27 юли, в Пловдив реагираха. И гласно обявиха, че не искат своя дял. В същото време съветниците от Варна одобриха сделката с панаира.

Защо пловдивската община се отказа от акции за над 11 млн. лв. в панаира? “Няма логично обяснение защо Варна получава дял от “Международен панаир”, коментира кметът Иван Тотев. Според него отказаните от Пловдив 20% акции трябва да си останат на държавата”, заяви той. Мажоритарен собственик с 51% в международния изложбен център е лидерът на БСП в града на тепетата Георги Гергов чрез фирмата "Пълдин туринвест". Тя беше създадена в съдружие с пловдивската община преди повече от 10 г. Първоначално градската управа държеше в нея 75%, а частният инвеститор - 25%. И двете страни апортираха имоти. С еднолично вдигане на капитала бизнесменът успя да обърне в своя полза съотношението. Сега той държи 75% от “Пълдин туринвест”.

“Простият разум показва, че когато сме имали съдружие с Гергов, общината губи. Тук няма наивни хора”, заяви съветникът от РБ Божидар Здравков. Колегата му от ГЕРБ Спас Гърневски припомни, че “този позор беше гласуван преди 10 г. от четири коренно различни партии в Пловдив - СДС, БСП, ВМРО и ДПС”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още