IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 август

07:40 | 02.08.16 г.
Преглед на печата за 2 август

Държавните производители на енергия влошиха резултатите си
в. Капитал Daily

Основните държавни компании, произвеждащи електроенергия - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2", и най-голямото минно дружество "Мини Марица-изток" влошават резултатите си през първото полугодие. Отчетите за периода показват, че приходите им намаляват и трупат сериозни загуби, като само атомната централа излиза на минимална печалба. В същото време Българският енергиен холдинг, който обединява всички държавни енергийни дружества, отчита увеличение на приходите и печалбата си.

По-добрите резултати на БЕХ през първото полугодие - приходи от 172.5 млн. и печалба в размер на 129.7 млн. лв., се дължат на по-високия дивидент, изплатен от някои дъщерни дружества за миналата година. Енергийният холдинг е получил по това перо 115.4 млн. лв., което е с 24.4 млн. лв. повече в сравнение с шестмесечието на 2014 г. Най-голямото увеличение в тази посока е на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който е внесъл в БЕХ 24.3 млн. лв. при нулев дивидент за 2014 г. Това се дължи на повишението на печалбата на дружеството за 2015 г. с 221.5%.

Германска фирма планира да вложи 8 млн. лв. в текстилен завод в Търговище
в. Капитал Daily

Германската компания Dr. Bock Industries планира да изгради завод за облекла и обработка на текстил в Търговище. Инвестицията е на стойност 8 млн. лв. и ще осигури разкриването на 150 нови работни места. Това става ясно от информация, публикувана на сайта на общината. В четвъртък (28 юли) общинският съвет е взел решение за продажба на три поземлени имота чрез публичен търг с тайно наддаване, на които инвеститорът е изявил интерес да изгради завода си. Общата площ на имотите е 21 хил. кв. метра.

Ремонт за 12 млн. лв. ще предпазва "Аспарухово" от наводнения
в. Капитал Daily

Две години след наводненията във варненския квартал "Аспарухово", отнели живота на 13 души, работата по възстановяването и почистването на отводнителните дерета най-после може да започне. В края на миналата седмица община Варна е подписала договорите по изпълнението с две обединения - "Аква", с участието на "Хидрострой" и Инжстройинженеринг", и "Видими промени" с водещи участници "Девня трейд" и "Стимекс".

В разгара на отпускарския сезон месечните винетки изчезнаха
в. Сега

В разгара на лятото и на ваканциите пътуването по родните шосета се превърна в ад. На фона на километричните задръствания заради ремонти и катастрофи, температурните рекорди и скъпите горива шофьорите се сблъскаха с още един проблем - дефицит на месечни винетки. След като от 1 януари правителството реши да вдигне пътните такси, месечният стикер струва 30 лева, а седмичният - 15 лева.

Ако човек планира да кръстосва родните пътища трийсетина дни, а не може да си намери такъв стикер, излиза, че трябва да си купи 4 или дори 5 седмични винетки, всяка от които струва 15 лева. Може да си купи и годишна - за 97 лева, нищо, че не му трябва. Глобата за липса на винетка е 300 лева.

Мутренските кортежи ще имат кодекс за етично поведение
в. Сега

Собствениците на охранителни фирми или еднолични търговци, които предоставят лична охрана, ще бъдат задължени да пишат на своите служители правила за поведение в обществото и етични норми. На самите охранители се забранява да носят открито оръжие, палки и белезници. Това става ясно от наредба на МВР, която трябва да регламентира дейността на кортежите от скъпи автомобили, които редовно нарушават правилата за движение по пътищата.

От МВР обещаха да подготвят наредбата след инцидента на Околовръстното шосе на София през пролетта, при който трима охранители на Ивайло Борисов-Ториното пребиха семейство с палки след спор на пътя.

Разделят матурите на отделни модули
в. Стандарт

Държавните зрелостни изпити на предстоящата през август и септември сесия ще се проведат на модули, за да се ограничат опитите за преписване, съобщиха от Министерство на образованието и науката (МОН). Зрелостниците ще получават изпитния вариант на части и ще разполагат с определено време за работа върху всяка от тях. След изтичане на определеното време те ще затварят в плик съответната част (лист с отговори и въпросник) и няма да имат възможност да се връщат и да работят повече върху нея. Някои от предметите - български език, история, география ще се решават на три модула, а други като математика, химия, физика - на два.

Зрелостниците ще имат право да излизат от изпитната зала след приключване на работата върху съответната част. В случай че зрелостник напусне сградата, не се допуска обратно в нея до края на изпитния ден.
„Провеждането на матурите на модули няма да се отрази върху формата и съдържанието на изпита.

Идат фалити на университети

в. Стандарт

Ако университетите не вземат мерки, след година-две ще говорим за масови фалити на висши училища. За това предупреди финансовият министър Владислав Горанов на последното правителствено заседание, става ясно от публикуваната стенограма.

Повод за прогнозата му е решението за отпускане на 1,3 млн. лв. допълнителни средства от бюджета за Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" (ВТУ) заради влошеното му финансово състояние. Парите ще отидат за разплащане на просрочени задължения за хонорари по магистърските програми за учебната 2014-2015 г. и за погасяване на борчове за строително-монтажни работи в размер на 163 000 лв.

110 млн. лв. чакат "Мини Марица изток"
в. Стандарт

110,4 млн. лв. чакат "Мини Марица изток" от четирите основни предприятия в енергийния комплекс. Това е записано в отчета на изпълнителния директор на компанията Андон Андонов за първото полугодие, публикуван на сайта на Министерството на финансите.

Най-големи са вземанията на мините за добити и реализирани лигнитни въглища от държавната ТЕЦ "Марица изток 2" - 69,168 млн. лв. 24,154 млн. лв. дължи за въглища и частната брикетната фабрика "Брикел", собственост на Христо Ковачки. След като получиха вземанията си от НЕК, двата американски ТЕЦ-а в енергийния комплекс - "Контурглобал МИ-3" и "Ей И Ес МИ-1" са стопили задълженията си към мините съответно до 11,46 млн. и 5,62 млн. лв., пише още в отчета на най-голямото ни въгледобивно дружество.

Парите за втора пенсия с 1,5% лихва за година
в. Монитор

Парите за втора пенсия в най-масовите фондове – универсалните са били олихвени с 1,5% за година. Тези в професионалните фондове – с 2 на сто, а в доброволните, в които осигуряването е по желание – с 2,4%. Това показват изчисленията на „Монитор“ на база официалните данни на Комисията за финансов надзор за стойността на един дял. Промяната в стойността на един дял отразява дохода от управлението на активите на фонда.

Дяловете бяха въведени през 2004 г. и тяхната стойност се обявява ежедневно, за да могат хората да проследяват какво се случва с парите им за втора и трета пенсия. Стойността на един дял се получава като всички пари на осигурените в съответния вид фонд (след като им са удържани таксите) се раздели на броя на дяловете. През 2004 г., когато се въведоха дяловете стойността на 1 дял беше 1 лев, тоест ако сте имали 100 лв., сте имали и 100 дяла.

Хотелиери плачат за български туристи по морето
в. Труд

Хотелиери и ресторантьори по морето плачат за български туристи - избирали Гърция, а били много по-платежоспособни и харчели с широки пръсти за хубава храна и нощувки, за разлика от бедни поляци, чехи и немци, които пълнят базите по Южното Черноморие в момента.

„За съжаление в Слънчев бряг нямаме много българи. Те плащат, като дойдат на море, не са капризни, не се напиват и са възпитани", обяви пред „Труд“ хотелиерът Веселин Налбантов. Според него една от причините българите да избират Гърция е, че пътят до морето ни не е уреден.

Стотици незаконни обекти са изникнали в „Слънчев бряг”
в. 24 часа

Стотици незаконни обекти са изникнали това лято в „Слънчев бряг”. Това установиха от министерството на регионалното развитие и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Наложени са глоби на община Несебър, съобщи БТВ. Проверката на преместваемите павилиони в курорта се прави във връзка с прокурорско разпореждане, твърдят проверяващите инспектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още