IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК отблокира 225 млн. лв. от резерва си за болниците

За август и септември болниците ще получат средно по 135 млн. лева на месец

11:22 | 01.08.16 г. 1
НЗОК отблокира 225 млн. лв. от резерва си за болниците

Близо 225 млн. лв. ще бъдат отблокирани от оперативния резерв на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за плащания към болниците. Това става ясно от решението на Надзорния съвет на Касата от последното заседание на 27 юли.

В решението е записано, че за август и септември средствата за болниците ще бъдат намалени. Средномесечният разход за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ от август до декември се определя на близо 135 млн. лева.

За изчисляване на стойностите за август и септември 2016 г. се приема за база средномесечният разход на лечебното заведение за първо шестмесечие на 2016 г. , като се намалява с коефициент 2,4%, пише в решението на Надзорния съвет.

Плащанията за октомври, ноември и декември не се намаляват, според решението на надзора. Те ще се формират на база средномесечния разход на лечебното заведение за първо шестмесечие на 2016 г.  

В решението е записано още, че управителят на НЗОК възлага на районните здравноосигурителни каси да започнат да купуват от изпълнителите на медицинска помощ здравни услуги по пакетите съгласно промените в Закона за здравното осигуряване. Медицинската помощ беше разделена на два пакета – основен и допълнителен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Пуки
преди 7 години
И тези пари ще отидат при ФАЛШИВИТЕ ИНВАЛИДИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още