IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново огнище на антракс, този път в силистренско

Няма данни месо от заразените животни да е консумирано или реализирано в търговската мрежа, според Агенцията по храните

18:56 | 21.07.16 г.
Ново огнище на антракс, този път в силистренско

Едно година след инцидента със заразата от антракс във Варна огнище на болестта е открито в силистренското село Ситово, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Няма данни месо от заразените животни да е консумирано или реализирано в търговската мрежа, допълват от институцията.

Антракс е установен в общо 4 мъртви говеда от 2 стада в селото. Окончателните резултати от изследванията ще са готови до края на седмицата, посочват от Агенцията.

Изпратени са и проби за микробиологично изследване, за да бъде проверена и вероятността от отравяне или заразяване на животните с друга болест чрез водопой от заразен водоизточник, обясняват от институцията.

С решение на Кризисния щаб с Централно управление на БАБХ е предприето превантивно ваксиниране на всички животни в селото. И в двата животновъдни обекта със съмнение за антракс е наложена пълна забрана за реализация на продукти от животните.

Труповете на умрелите от антракс животни,  суровото мляко, фуражът и контаминирания материал в обектите са унищожени чрез загробване на място. Извършва се и механично почистване и дезинфекция на сградите, помещенията, в които се отглеждат животни, и оборудването, включително и превозните средства, влизащи и напускащи обектите.

Забранено е придвижването на едри, дребни преживни и еднокопитни животни към и от територията на заразеното населено място, уточняват от БАБХ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още