IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 1 700 души чакат за бежански статут в България

Не може да се каже как събитията в Турция ще повлияят на миграционните процеси, коментира зам.-председателят на Агенцията за бежанците

16:53 | 21.07.16 г.
<p>
	В приемно-регистрационния център в Харманли в момента има над 200 души при капацитет от 4 хил. <em>Снимка: БТА</em></p>

В приемно-регистрационния център в Харманли в момента има над 200 души при капацитет от 4 хил. Снимка: БТА

Над 1 700 души чакат за получаване на бежански статут в България. От тях 1 200 души са в центровете на Държавната агенция за бежанците, а други 550 са в производство на външен адрес, съобщи зам.-председателят на Агенцията Кирчо Киров в Харманли, предава БТА.

Киров отчете лек ръст на броя на търсещите убежище през последния месец. В сравнение със същото време на миналата година обаче се регистрира двоен спад, коментира той.

На този етап категорично не могат да бъдат дадени прогнози дали събитията в Турция ще повлияят на миграционните процеси. Информацията от официалните служби, които имат отношение към проблема, не сочат критични стойности на увеличение на потоците на нелегални емигранти от Турция към България, посочи още заместник-председателят на Агенцията за бежанците.

Според него извънредните мерки в югоизточната ни съседка за известен период ще ограничат свободното придвижване, особено на големи групи от хора.

В Агенцията се надяват, независимо от тежката вътрешнополитическа ситуация в Турция, да започнат процедурите по изпълнение на договора за реадмисия между Анкара и Брюксел. Засега, по последна информация на МВР, обаче реално дейностите по експулсирането в Турция на последно предложените за извеждане от страната ни 150-200 души не били започнали.

В Регистрационно-приемателния център в Харманли в момента пребивават 263 чакащи статут на бежанци при капацитет на центъра близо 4 хил. души, информира директорът му Йордан Малинов. Около 100 са децата, а иракчаните и сирийците са почти 100 процента от живеещите в момента в лагера.

За момента миграционният натиск по турската граница е приемлив, без изменена динамика в сравнение с предишните дни, каза пред журналисти днес главният секретар на МВР Георги Костов.

Ако обвържем въпроса с политическите събития в Република Турция, казваме спокойно - "без изменение", допълни той.

Според него в сравнение с миналата година обстановката по границата е по-благоприятна, но в сравнение с предишни години е значително по-тежка.

"По отношение дали очакваме засилен миграционен натиск, няма значение ние какво очакваме, въпросът е, че нямаме право да не сме подготвени. В тази връзка е и присъствието на нашите партньори от Министерството на отбраната по протежение на границата с Турция. Имаме и допълнителни разчети, с които да отговорим на някакво ново предизвикателство, но за такова предизвикателство няма обективни данни", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още