IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет търговец инсталирал на сайта си калкулатор, който смята грешно отстъпка

КЗП забрани нелоялната практика

11:45 | 18.07.16 г.
Интернет търговец инсталирал на сайта си калкулатор, който смята грешно отстъпка

Интернет търговец е инсталирал на сайта си калкулатор, който смята грешно отстъпка при промоция на козметичен продукт, съобщи Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Комисията е забранила клиентите да бъдат заблуждавани  за начина на изчисляване на цената с посланието „Спечели 15% … тоалетна вода за мъже”.

Проверка установила, че онлайн магазинът предлага въпросния продукт в разфасовки от 50 и 100 мл, но промоцията с обявените параметри е вярна само за по-малкото количество. 

Посланието за отстъпката обаче е така позиционирано на сайта, че оставя потребителите с впечатлението, че подаръкът важи и за двете разфасовки.

При поръчка на разфасовката от 50 мл, която е на стойност 82 лв., промоционалната цена е 69,70 лв. Това е било коректно, тъй като подаръкът 15% от количеството на продукта в опаковката възлиза на 12,30 лв.

Търговецът обаче заблуждавал клиентите за изчисляването на цената на разфасовката от 100 мл. Съгласно условията на промоцията, редовната му цена 112 лв. трябвало да бъде намалена с 16,80 лв. и потребителят да заплати 95,20 лв. Но изчисленията на калкулатора на онлайн магазина сочат, че дължимата сума е 99,70 лв. или с 4,50 лв. повече.

За прилагането на нелоялна търговска практика законът предвижда санкция в размер до 30 хил. лв. при първоначално нарушение и до 50 хил. лв. при повторно.

От заповедта на Комисията става ясно, че търговецът е „Група за електронна търговия ГЕТ“ ООД.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още