IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ненчев: Няма основания да очакваме бежански натиск от Турция

Според министъра на отбраната взетите мерки са с превантивен характер

18:09 | 16.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Засега не разполагаме с разузнавателна или оперативна информация, която да ни дава основание за безпокойство по отношение на придвижване на бежански потоци към страната. Това заяви в РД "Гранична полиция" /РДГП/ в Елхово министърът на отбраната Николай Ненчев.

"Издадох заповед за увеличаване на броя на военнослужещите, които подпомагат охраната на държавната граница с техника", допълни Ненчев, без да посочи конкретни данни за военните и за техниката.

Всички мерки, които сме взели в момента, имат единствено превантивен характер, каза министърът.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че 230 военни са пратени на границата с Турция. България има готовност да изпрати самолет, с който да прибере български граждани от южната ни съседка.

"Към момента нашите дежурни, граничарите, корабите ни в Черно море не дават никаква индикация за бежанска вълна. Мигрантите, които са около 3 милиона в Турция, са си в лагерите, спокойни са, няма движение и раздвижване, и въпреки това се разбрахме с турската страна да усилим патрулите - и те, и ние, за да имаме абсолютната гаранция, че няма да се получи някакво брожение", каза още премиерът, цитиран от БНТ.

"Рискът беше голям, ако Турция беше изпаднала в дестабилизация, защото по конвенцията тогава ставаме първа сигурна страна и знаете какво следва от това заключение, ако си първа сигурна страна. Трябва да приемаш всички, които бягат. Така че засега се разминахме и дано всичко се успокои и да се търси политическо решение, това винаги съм го казвал", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 7 години
"Аз открито казах на представителите на ЕС: "Или открито признайте, че няма да ни приемете в ЕС, или приключвайте преговорите". Но те не казват нищо. Трябва да помислите с кого ще преговаряте, когато милиони бежанци ще се тълпят пред портите ви" - КАЗВА Ердоган!Ердоган:"ЕС се страхува, че мигрантите ще преминат в България или Гърция"НЕНЧЕВ ОБАЧЕ НЕ СЕ СТРАХУВА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още