IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жътвата на пшеница върви с около 6% по-висок добив спрямо миналата година

Изкупните цени отбелязват значително понижение на годишна база

09:35 | 15.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Жътвата на пшеница върви с около 6% по-висок добив спрямо миналата година, отчита Министерството на земеделието и храните по оперативни данни на агростатистиката. 

Към 7 юли са добити над 2 млн. т пшеница, 660 хил. тона ечемик и 278 хил. тона маслодайна рапица.

Продукцията от пшеница е над два пъти повече спрямо отчетената по същото време на 2015 г., което се дължи основно на по-бързия темп на прибиране (38% реколтирани площи, при 21% година по-рано) и в по-малка степен на нарастване на средния добив (с около 6%).

Според агростатистиката при ечемика и маслодайната рапица увеличението на производството на годишна база е съответно с 8% и 15%, като е свързано изцяло с повишение на средния добив.

По предварителни данни на НСИ за периода юли 2015 – април 2016 от страната са изнесени общо 3 млн. тона пшеница, над 437 хил. тона ечемик и 321 хил. тона рапица.

В сравнение със същия период на предходната маркетингова година експортът на пшеница нараства с около 7%, докато този на ечемик и рапица намалява съответно с около 18% и 31%.

Изкупните цени на пшеницата (фуражна и хлебна) отбелязват значително понижение на годишна база от 14,7%. По-слабо понижение има и при ечемика, слънчогледа и рапицата.

Единствено при царевицата се наблюдава поскъпване, с 8,4%.

Средни изкупни цени на основни зърнени и маслодайни култури към 6 юли 2016 г., сравнено с предходната седмица и със същия период на 2015 г., лв./тон без ДДС. Източник: САПИ, МЗХ:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още