Собствените ресурси на ЕС от риба и морска храна стигат да се задоволи потреблението само за първата половина на годината, а останалата част се набавя от внос, съобщават от WWF, като се позовават на доклад, публикуван от Нова икономическа фондация (NEF).
Символично днешният ден е определен от природозащитниците като „Ден на рибната зависимост“ за ЕС – денят, до който теоретично общността би задоволила нуждите си от риба, без да разчита на внос.
За България този ден настъпва осем дни по-рано – на 5 юли. Въпреки че има едно от най-ниските потребления на риба в Евросъюза, страната също притежава собствени ресурси едва за половин година.
Държавите в ЕС, които са в състояние сами да покрият нуждите си от риба за цяла година, са Ирландия, Дания и Естония.
Гърция и Холандия успяват да направят това до 29 декември с дефицит от само два дни. На противоположния полюс е Австрия, която разполага с риба едва за 19 дни и за която денят на рибната зависимост настъпва още на 19 януари.
Европейският съюз е най-големият вносител на риба и морски продукти в света.
WWF обръща внимание на факта, че денят на рибната зависимост за Общността настъпва значително по-рано, отколкото преди няколко десетилетия. Допреди тридесет години ЕС е бил в състояние да покрие сам нуждата си от риба до септември или октомври, а в наши дни не успява дори до средата на юли, посочва Иван Радев от WWF България.
Това е тревожна тенденция на фона на най-новите данни, публикувани миналата седмица от Световната организация по прехрана и земеделие към ООН (FAO), според които човечеството продължава да изпразва океаните от риба. Докладът на FAO сочи, че 31,4% от рибните запаси в света са подложени на свръхриболов, 58,1% са експлоатирани до биологичните им предели и едва 10,5% от рибните запаси са обект на умерен улов.
Жителите на ЕС изяждат средно по 23 кг риба и морска храна на година. Оказва се, че португалците са еврошампиони не само по футбол, но и по консумация на риба с 56,8 кг на човек годишно. Следва Литва с 43,4 кг, Испания (42,4 кг), Финландия (35,6 кг) и Франция (34,6 кг).
В България консумацията на риба е една от най-ниските в ЕС и не надвишава 6,6 кг на човек годишно. Тенденцията е възходяща.
Над 50% от вноса на риба в ЕС произхожда от развиващи се страни. Много техни жители разчитат на риболова за прехрана и доходи, а колапсът на популациите засяга най-силно тези хора. Ако спадът на рибните запаси в световния океан продължи със същите темпове, това неминуемо ще се отрази и на цените, което ще има ефект върху всеки от нас като потребител, казват от WWF България.