70% от общото производство на червено месо в България става в регистрираните предприятия, а останалите 30% се добиват в селските дворове. Това става ясно от агростатистиката на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за производството на месо през 2015 г. За сравнение - при белите меса само към 4 на сто от продукцията се добива директно във фермите.
През 2015 година общото промишлено производство на месо в страната е 205 307 т, като червеното месо е 99 653 т в кланично тегло. Червеното месо, добито в регистрирани кланици, е 70 034 т, или 70% от общото производство, а останалите 29 619 тона (30%) – в стопанствата.
Произведеното бяло месо е 105 654 тона, като промишленото производство на бяло месо представлява 96%, или около 101 252 т. Само 4 402 т, или 4,2% от месото от заклани птици и зайци се добива в стопанствата.
През 2015 г. действащите на територията на страната кланици за червено месо са 73. Броят на закланите животни в кланиците се увеличава до 1,33 млн. животни, или с 4,3% повече в сравнение с 2014 г., а произведеното от тях месо е с 13,2% повече. Закланите животни директно в животновъдните стопанства през 2015 г. са над 1 млн. броя и намаляват с 19% в сравнение с предходния период.
През 2015 г. закланите говеда в кланиците са около 10% повече, а закланите свине – с 15,2%. С 2,5% се увеличава броят на закланите овце и кози.
По отношение на кланичното тегло през наблюдавания период при говедата и свинете се наблюдава увеличение съответно с 10% и с 16,4%. При овцете и козите се наблюдава намаление на произведеното месо с 6,5% в съответствие с 2014 г.
Действащите кланици за производство на бяло месо в България през 2015 година са 22. Произведеното месо е 91 296 тона – с 3 088 тона повече спрямо 2014 г., субпродуктите са 7 300 тона (със 7% повече).
Втлъстеният черен дроб е 2 656 т – с 10,3% по-малко спрямо 2014 г.
Броят на закланите пилета бройлери се увеличава с 6,3%, а произведеното месо (вкл. субпродуктите) е 75 798 т и представлява 75% от добитото бяло месо в кланиците.
Броят на закланите кокошки и петли е с ръст от 13,2%, а добитото месо от тях е с 20% повече спрямо 2014 г. при отчетено по-високо живо тегло при клане.