IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екипът на линейката няма да избира в коя болница да закара пациента

Петър Москов е препотвърдил заповедта болните да се карат в най-близкото лечебно заведение според здравната карта

10:46 | 07.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Екипът на линейката вече няма да избира в коя болница да закара пациента. Решението ще взима началник смяна на Спешна помощ. Това каза здравният министър Петър Москов пред Нова телевизия.

Министърът коментира казуса с това има ли договорки между някои болници през структурите на спешна помощ пациенти да бъдат карани с определени диагнози в точно определени болници. Подозрението е, че частни болници правят такива договорки с лекари от спешната помощ.

Промяната се въвежда, след като телевизионно разследване показа, че въпреки законовото разпореждане невинаги спешният пациент е каран в най-близката болница.

Министърът обърна внимание, че в много случаи причината пациент да не бъде хоспитализиран в най-близкото лечебно заведение е желанието на самия пациент. 

"Спешната помощ не е такси. Това, че понякога карат пациента там, където той поиска, се премахва", беше категоричен здравният министър.

По негово нареждане от миналата седмица системата на разпределяне вече е променена. „Решението къде да бъде закаран спешният пациент, се взима не от лекарите или фелдшерите в линейката, а от началника на смяната в Спешна помощ", посочи Москов.

От ефира той заяви, че в условия на свръхнатоварване спешната помощ си върши работата и трябва да бъде поздравена. Москов каза, че е препотвърдил заповедта на своя предшественик болните да се закарват в най-близкото лечебно заведение според здравната карта.

Москов посочи, че за първите шест месеца на годината от 20 хиляди хоспитализации само 600 не са били в най-близкото лечебно заведение и едва 7% са били в частни болници.

Здравната каса не трябва да констатира нередностите по клиничните пътеки, тя има протоколи и механизми за проследяване на алгоритъма на лечението по клиничните пътеки и може и трябва да го прави, въпреки това касата се източва и това е факт, констатира министърът.

Той напомни, че положените усилия са довели до това здравната каса да приключи годината без дефицит и припомни, че недостигът предходната година е бил 400 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още