IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иновативните фирми в България са около 35%

Освен липсата на финансиране липсата на производствен и административен капацитет са основни пречки пред внедряването на иновации от фирмите, твърди експерт

12:15 | 05.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ако има статистика за актуалното състояние на българската икономика, вероятно данните ще покажат, че фирмите, които извършват иновации, са около 35-40%, а не 26%, каквито са данните от последния доклад на Националния статистически институт. Това каза доц. Йосиф Аврамов, член на УС на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и съпредседател на Съвета по иновации към палатата, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според статистиката до края на 2014 година около три четвърти от българските предприятия не правят иновации.

Позитивно влияние за това оказват двете проиновативни схеми по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, отбеляза експертът. Първата е за развитие на иновациите в действащи предприятия, а втората - за стартиращи иновативни предприятия.

По втората мярка са кандидатствали рекорден брой фирми – 852, а по първата – 470.

По думите на Аврамов българските предприятия имат желание да внедряват иновации, но им липсва производствен и административен капацитет, както и финансов ресурс. Те разчитат основно на европейски средства.

Експертът обясни, че чуждестранните инвеститори у нас имат достъп до банкови кредити с ниски лихви, което не е възможно за българските предприятия.

Да не забравяме, че в България има много чуждестранни инвеститори, които ползват кредити от банки в своите страни с много малки лихви – 1%, 2%, 2,5%. Такива условия са невъзможни за българските предприятия, които могат да получат кредити от българските банки с лихви от порядъка на 5% до 10%“, каза Аврамов.

Той одобрява промените в новия проектозакон за иновациите, където се предвижда създаването на агенция за икономически растеж, която да обедини сегашната агенция за малки и средни предприятия и тази за инвестициите. По думите на експерта това ще доведе до по-малко администрация и би насърчило процеса на иновациите.

Нужно е да се направят промени, така че малките и средни фирми да имат лесен достъп до финансов ресурс от фондовете, препоръча експертът от палатата.

Още от разговора може да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още