IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 юни

06:56 | 30.06.16 г.
Преглед на печата за 30 юни

Китайци и араби купуват жилища във Варна

В. Труд

Все повече китайци и клиенти от Близкия Изток купуват имоти във Варна и региона, заяви пред „Труд“ Евгени Златев, регионален мениджър на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties, офис Варна.

„Докато през миналата година китайците се насочваха предимно към ваканционни имоти в курортите, то през тази година име вече и сделки с жилища в центъра на Варна“, допълни той.
Златев даде за пример купени от китайци апартаменти в центъра на Варна на цени между 180 000 и 190 000 евро. По думите му тези хора са купили жилищата с цел постоянно пребиваване.
„Същите клиенти купиха и ваканционни имоти – къща в голф комплекс за 220 000 евро,както и апартамент за 150 000 евро на първа линия в курорта Златни пясъци. От 2008 година работим с китайци и очакваме търсенето на имоти на купувачи от Китай да се увеличи. Клиентите ни от Близкия Изток обаче все още предпочитат и купуват ваканционни имоти на цени от 45 000 до 70 000 евро“, обясни експертът.


Кандидат-учителите подценяват знанията по предмета си

В. Сега

Бъдещите учители сериозно подценяват знанията, които трябва да имат по конкретните учебни предмети. Вместо това отдават най-голямо значение на педагогическите и методическите знания. Това са част от резултатите от национално изследване на системата на подготовка на педагогическите кадри у нас, проведено между март и ноември 2015 г. от Факултета по педагогика на СУ. Интервюирани са над 2000 учители, директори, университетски преподаватели, експерти от регионалните инспекторати и студенти.

На въпрос "В какво процентно съотношение според вас би трябвало да бъдат следните типове знания и умения?", студентите по педагогика поставят на първо място педагогическите знания - 31%, следвани от методическите - 26%, и психологическите - 23%. Едва на четвърто място са поставени специално-предметните знания - 20%. Снижаването на техния дял, особено за учителите от 5-и до 12-и клас, създава предпоставки за драстично снижаване на качеството на образованието като цяло, защото преподавателят няма как да е добър, ако не владее материята, която следва да преподава, заключават експертите от СУ.

Всеки втори абонат в София трябва да доплаща за парно

В. Сега

Около 45% от потребителите, които използват парно отопление, ще получат по-ниски сметки за топло, докато на други 47 на сто от клиентите в София ще се наложи да доплащат. Това показват данните за изравнителните сметки за парното на един от топлинните счетоводители - "Нелбо". Потребителите ще получат новите си фактури в периода 2-5 юли. Около 14% от тези, които трябва да доплащат, дължат суми между 10 и 50 лева, 9% - между 51 и 100 лв., а пет процента от клиентите ще трябва да доплатят между 101 и 150 лева, показват разчетите на дружеството.

"Тенденцията в изминалия сезон е нарастване на интереса към месечен отчет сред жителите на София", коментира вчера шефката на дружеството Боряна Колева.

Наградите "Капитал 100"

В. Капитал Daily

Във вторник "Капитал" представи годишната си класация на най-големите компании в България според размера на приходите им. Тази година новините са добри – след две последователни години на спад приходите на 100-те местни корпоративни гиганта отново се увеличават и достигат 60 млрд. лв. Нарастването им за 2015 г. е с 3.3%, или малко повече от отбелязания от икономиката растеж с 3%. Общо най-големите 300 дружества в страната са отчели обороти от 85 млрд. лв., което е съпоставимо с размера на БВП за годината – 86.4 млрд. лв. През изминалите 12 месеца две трети от стоте най-големи работодатели са наемали хора, като са разкрили нетно общо близо 7 хил. нови работни места.

Новият лидер в подреждането в сектор "Машини и оборудване" е германският производител на хладилници "Либхер Хаусгерете Марица". Управителят Христо Георгиев обяви, че тази година дружеството ще произведе над 900 хил. хладилници и фризери с марката Liebherr, а догодина се очаква да мине и границата от 1 млн. уреда.

Експерти: Заложете на селски и културен туризъм

В. Стандарт

Бъдещето на България е в специализирания туризъм най-вече заради природните ресурси. Това заяви доц. д-р Красимир Александров, ръководител на катедра "Туризъм" в Аграрния университет в Пловдив. Той посочва, че България е сред малкото страни в Европа, които са успели да запазят голяма част от природата си в автентичен вид. "Природните ресурси са даденост, но ние трябва да предизвикаме интереса на туристите към тях и това да носи приходи. Трябва да обединим интересите си, по-големите в бранша да помагат на по-малките и да създадем интересен продукт, защото туристите приемат като един продукт дестинация България", каза експертът.

"Концентрацията на хотели на определени места успя да съхрани други територии, които имат висок потенциал. Туристът иска да получи нещо уникално и като си тръгне, да усеща приятни емоции. Културният и селският туризъм са водещи в алтернативните типове туризъм, но бизнесът не може да осигури нужната инфраструктура. Това важи и за балнео и СПА туризма", каза Александров.

Университет Трета възраст отваря наесен

В. Стандарт

Национален български университет "Трета възраст" ще заработи наесен. С това име се учредява неправителствена организация, която ще организира безплатни обучения и занимания за хората на възраст над 55 години. "Целта е да осмисляме живота на хората от третата възраст, да се избегне тяхната социална изолация, както и да се използват техните знания и умения", обясни председателят на сдружението доц. Ганчо Попов. Наесен преподавателите на университета, които са известни професори от различни сфери, ще започнат посещения по градовете, на които ще изнасят тематични лекции и ще популяризират инициативата.

Забраниха ВЕЦ "Пчелина" да ползва водата от язовира

В. Новинар

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) забрани на водноелектрическата централа (ВЕЦ) „Пчелина” да използва вода от едноименния язовир. Мястото бе посетено от експерти на ековедомството, басейнова дирекция и „Напоителни системи“, които са установили, че има намаляване на нивото на водоема. Това станало вследствие на пускането в експлоатация на електрическата централа.

Проверката е извършена след постъпил сигнал на „зеления телефон“ в МОСВ. В него жители и собственици на имоти и туристи в района посочвали, че нивото на водата спада застрашително.

Спряха опит за нелегален внос на 20 тона пилешко

В. Новинар

Данъчните спряха опит за нелегален внос на 20 тона замразени пилета, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП). Фиктивната пратка с пилешко месо е спипана от инспектори от НАП в Пловдив. Стоката е влязла у нас от съседна Румъния през граничния пункт на Дунав мост. Още там е била запечатана от проверяващите заради съмнения в документите, с които трябва да е придружено месото.

Последвала бърза проверка от страна на данъчните, при която се оказва, че на обявения адрес за доставка в Пловдив няма получател. Посоченият в документите търговец е заявил пред контролните органи, че не е поръчвал подобна стока.
Пилешкото е годно за консумиране и отговаря на стандартите за качество, съобщиха от своя страна от Агенцията по безопасност на храните.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още